PROTESTES INTERNACIONALS

L'ANC protagonitzarà 'performances' a Europa durant el judici per l'1-O

L'entitat sobiranista vol incidir en l'"opinió pública internacional" amb tanques publicitàries i mobilitzacions

A les manifestacions de Londres, Brussel·les, París, Berlín i Madrid, s'hi afegeix una nova convocatòria al País Basc

makeamove / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC  complementarà les seves manifestacions a les principals capitals europees –Londres, París, Berlín i Roma– amb grans ‘performances’ als carrers d’aquestes ciutats. La presidenta de l’entitat sobiranista, Elisenda Paluzie, ha presentat aquest dijous davant dels periodistes els preparatius per protestar contra el judici per l’1-O al Tribunal Suprem. El seu discurs s’enfocarà cap a l’exterior, ja que la seva pretensió és apel·lar a l’opinió pública internacional. Amb el missatge "L’autodeterminació és un dret, no un delicte", cobriran tanques publicitàries i penjaran en places i avingudes representacions de persones votant l’1-O i en què quedi reflectida l’actuació de la policia. 

Les marxes se celebraran a les capitals europees el primer dia del judici o al llarg de la primera setmana de l’inici de les sessions judicials, i a Madrid i al País Basc la segona setmana. Paluzie ja ha avançat que sortiran al carrer durant el trasllat dels presos, tot i que no n’ha donat més detalls perquè encara no està el dia fixat. Això sí, ha aprofitat el moment per reiterar que els empresonats "serien lliures i no afrontarien aquest judici de la vergonya" si s’hagués "materialitzat la república". "Aquest és l’element important, no que els traslladin", ha assegurat. I ha afegit: "Tot depèn de nosaltres, no ens vindran a salvar de fora per fer efectiva la independència. Ens l’hem de guanyar nosaltres", ha entonat, i ha cridat a fer una "utilització política d’aquest judici", perquè "un referèndum no pot ser jutjat com un delicte". 

El primer espot de la campanya –que es pot veure sobre aquestes línies– repassa les mobilitzacions que van conquerir el dret a vot de les dones i els drets LGTBI als Estats Units, la lluita contra l’apartheid a Sud-àfrica i la caiguda del mur de Berlín, entre d’altres, i que arriba fins al 2019 amb una dona lligant-se una estelada abans de sortir al carrer. "¿Quins drets tindries ara si no haguessin lluitat per tenir-los?", conclou el vídeo.

La desobediència civil

Notícies relacionades

"L’objectiu és explicar que la majoria de drets democràtics que hem adquirit han sigut partint de la lluita no-violenta i a la desobediència civil", ha raonat Paluzie, i s’ha preguntat "per què les fronteres han de ser fruit de les guerres o de matrimonis entre dinasties i no democràtiques". Hi haurà un altre producte audiovisual que comptarà amb una cançó cedida pel cantant Peter Gabriel.

El vicepresident de l’entitat, Pep Cruanyes, ha assegurat que el judici a la cúpula del procés és un "acte d’injustícia" i ha denunciat que "s’han vulnerat els principis de la presó provisional", el "dret a la defensa" –"perquè el jutjat número 13 de Barcelona ha actuat com a sucursal del Suprem fabricant una sèrie de proves"–, i que el TS "hagi actuat com un tribunal polític".