ENTREVISTA

Cuixart: "No es pot governar un país des de la presó o l'exili"

El líder d'Òmnium Cultural considera que fan falta nous lideratges

zentauroepp39286290 barcelona  12 07 2017  jordi cuixart  president  mnium cultu190116094407

zentauroepp39286290 barcelona 12 07 2017 jordi cuixart president mnium cultu190116094407 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Òmnium CulturalJordi Cuixart, ha advocat per forjar nous lideratges a Catalunya davant de la situació de polítics a la presó o a l’estranger com a conseqüència del procés judicial pel referèndum de l’1-O. "No es pot governar un país des de la presó o l’exili, o no només", ha subratllat en una entrevista per escrit a Catalunya Ràdio.

Cuixart s’ha pronunciat així davant de la pregunta de si és necessària una llista civil que faci aflorar nous lideratges en el cas que els partits no aconsegueixin una estratègia comuna.

Segons ha explicat, Òmnium ha mantingut reunions periòdiques amb els partits sobiranistes i els hauria agradat arribar més lluny en una estratègia conjunta, però ha reconegut que les circumstàncies no ho han permès: "Tot i així, no volem dedicar ni un segon a fer retrets a ningú".

Cuixart ha dit que entén la complexitat del moment, però ha demanat "coherència" als partits i que actuïn amb responsabilitat i queparlin clar a la ciutadania. "Ni les amenaces de repressió ni la presó poden ser límits a res, perquè quan Jordi Sànchez i jo estàvem a la presó van declarar la independència", ha assenyalat.

Els Pressupostos

Preguntat per si opina igual queDolors Bassa i creu que l’independentisme ha de recolzar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), ha dit que és un debat que no els incumbeix com a entitat, tot i que ha apuntat: "El que sigui bo per a Catalunya a la llarga ho serà també per als presos, però al revés no ho tenim gens clar".

Notícies relacionades

Sobre com afronta el judici, que arrencarà a finals de gener o principis de febrer, ha dit que en les últimes setmanes s’ha instal·lat entre els presos "un clima de determinació i valentia que augura un judici ple de dignitat", i el recolzament dels ciutadans és també una gran estímul, ha afegit.

Finalment, ha assegurat que està preparat per a una sentència condemnatòria que el faci estar més anys a la presó, i ha remarcat que la presó, en el seu cas, "és un aparell de denúncia internacional i una manera sensacional de plantar cara a la ultradreta".