Jordi Cuixart demana al Tribunal Suprem que expulsi Vox del judici a la cúpula del procés

El líder d'Òmnium Cultural també sosté en l'escrit de conclusions que el procés judicial se celebri a Catalunya per utilitzar el català

fcasals40561522 madrid  16 10 2017  politica  declaran por sedici n trapero 190111093756

fcasals40561522 madrid 16 10 2017 politica declaran por sedici n trapero 190111093756 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

El líderd’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, ha demanat al Tribunal Suprem que expulsiVox del judici a la cúpula del procés i que la vista se celebri a Catalunya, per, així, poder garantir els seus drets lingüístics i que les sessions es puguin celebrar en català.

Així ho sosté Cuixart en l’escrit de conclusions, a què ha tingut accés Efe, que presentarà davant del Suprem de cara al judici a la cúpula al procés, en què afronta una petició fiscal de 17 anys de presó per un delicte de rebel·lió, del qual demana quedar exonerat perquè al·lega que únicament es va limitar a defensar drets socials i polítics de forma pacífica.

A l’escrit, l’advocada Marina Roig apunta que l’“única manera” de garantir els drets lingüístics dels acusats és que el judici se celebri a Catalunya, en el cas de Cuixart en un jutjat ordinari, ja que no té la condició d’aforat i així, a més, tindria dret a una segona instància.

Portant el judici a l’Audiència de Barcelona o al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el cas dels aforats, es garantiria, segons Cuixart, l’exercici dels seus drets lingüístics i un correcte enjudiciament, a més dels drets fonamentals a la defensa.

Segons l’escrit, en el judici al procés té “més sentit que mai” que, en exercici del “caràcter plurilingüístic de de l’Estat espanyol” i de la Carta Europea de Drets Lingüístics, Cuixart sol·liciti la tramitació íntegra del procediment en català, com passa en altres països plurilingües, com Bèlgica.

“I això només és possible garantir-ho mitjançant l’atribució de la competència als tribunals ubicats a Catalunya, on la praxi judicial ja s’orienta en aquesta direcció”, remarca.

Notícies relacionades

En el seu escrit, Cuixart demana expulsar Vox com a acusació popular en el procediment, ja que amb la seva presència considera que s’incorre en una vulneració del dret a un procés degut.

Segons el líder d’Òmnium, en la instrucció judicial contra el procés s’han establert les bases d’un “clima d’excepcionalitat jurídica” que arriba fins avui en què “la protecció de la indissoluble unitat d’Espanya ha servit com a argument per relegar a segon pla els principals drets civils i polítics de la ciutadania”.