OPERACIÓ ANTITERRORISTA

De robar turistes a preparar atemptats: així són els presumptes gihadistes detinguts a Barcelona

El nucli dur que pretenia atemptar estava format per cinc homes que declararan a l'Audiència Nacional

En suma, els 17 arrestats havien comès 369 delictes, sobretot furts, robatoris i alguna venda al detall de droga

y1mqv90u76hqicztekkbc41100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Antonio Baquero

Carteristes d’origen magribí establerts a Barcelona que, segons fonts policials, s’havien radicalitzat. Volien deixar la vida de lladregots al carrer, aclaparant els turistes, per ser alguna cosa més: gihadistes disposats a cometre un atemptat. Tot i que encara no havien planejat com el durien a terme. Els Mossos d’Esquadra han arrestat aquest dimarts de matinada 17 persones integrants, presumptament, d’una organització de lladres de poc import en el si de la qual creixia l’embrió d’una cèl·lula terrorista

El cas 'Alexandria', batejada amb aquest nom perquè els sospitosos procedeixen de països del nord de l’Àfrica –sobretotd’Algèria–,  va arrencar fa un any i mig, abans dels atemptats del 17-A, gràcies a una trucada que va alertar la policia catalana. "Ens vam posar a seguir-los llavors i hem vist durant aquest temps que cinc d’ells estaven convençuts", expliquen fonts properes a una investigació.  

El nucli dur sobre el qual ha situat la lupa la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra estava format per "tres algerians, un iraquià i un libi". Els cinc seran traslladats a l’Audiència Nacional, que tutela la investigació, per un delicte de terrorisme. "Es trobaven en una fase molt avançada de radicalització", ha remarcat el conseller d’Interior, Miquel Buch 

Carteristes radicalitzats 

La resta dels detinguts, dotze persones, formaven part de la banda, dedicada a robar per la capital catalana, però no del reduït grup –suposadament– gihadista. Alguns d’ells, no obstant, també estan sent investigats per terrorisme tot i que de moment no han sigut traslladats a l’Audiència. Afronten acusacions de pertinença a organització criminal, contra el patrimoni, tràfic de drogues i falsificació documental. 

Tenen entre 33 anys, el més jove, i 44 anys, el més gran. Tots ells fa un bon grapat d’anys que resideixen a Espanya, però el seu arrelament ha sigut un fracàs. Viuen en pisos modestos, algun d’ells -com l’arrestat al carrer de Sant Cristòfol– fins i tot han ocupat il·legalment el seu domicili, i es guanyen l’aliment enredant estrangers de visita per Barcelona. Els Mossos calculen que en suma han acumulat 369 delictes, la immensa majoria per furts. També algun per tràfic de drogues. "Han mantingut un nivell de vida modest que no aixecava cap sospita", expliquen fonts properes a la investigació. 

"Rabah fumava porros"

Un dels cinc detinguts per terrorisme, integrant de la cèl·lula que pretenia atemptar, és Rabah, un algerià d’uns 35 anys que ocupava un pis al carrer de Sant Cristòfol del barri del Born. El compartia amb un company, marroquí, que també ha patit l’operació policial però que no ha sigut detingut. Ell ha comptat minuts després de la partida de la policia catalana que tot ha començat cap a les 06.00 hores del matí.

Els agents del Grup Especial d’Intervenció (GEI), la unitat d’assalt d’elit, han destrossat la porta però no han aconseguit obrir-la. A través d’aquesta, els policies han cridat a Rabah i a ell que es quedessin a les seves habitacions. Minuts després, els han ordenat "despullar-se" i sortir al menjador. Allà han sigut emmanillats i conduïts fins a la planta baixa de l’edifici, ubicat al costat del Mercat de Santa Caterina. 

Quan ha finalitzat el registre, els policies han comunicat a Rabah que estava detingut i a ell l’han informat que seguia en llibertat i ja podia tornar a casa, de cap per avall després de la inspecció dels investigadors. "Rabah no és terrorista", el defensava el seu company de pis. "Fuma haixix, beu alcohol i mai va a la mesquita", raonava. "També escoltava el cantant masclista de reggaeton... el que té nom de gos... ¡PitBull!", postil·lava el president de la comunitat. 

Durant el registre, els Mossos s’han emportat els telèfons i els ordenadors portàtils dels dos inquilins. Així ha succeït en els altres operatius desplegats simultàniament: cinc en total a Barcelona més un a Igualada.

Sense reclutador  

Els investigadors mantenen que els 17 arrestats vivien de la petita delinqüència però que cinc d’ells s’havien convertit, a més, en una altra cosa. Aquests últims van formar un nucli més dur i, malgrat mantenir l’activitat delinqüencial –robant rellotges, carteres i bicicletes (a casa de Rabah n’hi havia sis del tipus Brompton)–, es van radicalitzar pel seu compte. "Van començar a descarregar-se propaganda gihadista" i, a través d’internet i sense que consti un enllaç directe amb l’Estat Islàmic, "es van autoradicalitzar" escalfant-se ideològicament fins a estar disposats a cometre un atemptat. Encara no havien elegit cap objectiu ni havien fet un pas logístic clar per cristal·litzar la seva voluntat d’atacar.  

Notícies relacionades

Aparentment, l’estil de vida delictiu, o assaonat de vicis o gustos occidentals –com beure alcohol, escoltar reggeaton o fumar haixix–, hauria d’estar contraindicat per a un gihadista. No obstant, França ja ha rebut atemptats perpetrats per terroristes amb un historial delictiu molt semblant als detinguts aquest dimarts pels Mossos. Un passat delinqüencial que fa el salt a un futur de gihadista. 

[Seguiu en directel’operació a Barcelona contra els presumptes gihadistes.]