SEGONS LES NORMES VIGENTS

La jutge degana de Barcelona rebutja readjudicar el cas de l'1-O perquè el seu repartiment va ser "aleatori"

Desestima la petició que va plantejar l'advocat de diversos imputats, que va sol·licitar també la nul·litat del procés

La junta de jutges d'instrucció desmenteix també irregularitats en la distribució de l'afer

zentauroepp40370907 barcelona  01 10 2017 referendum 1 o para la independencia d181114101227

zentauroepp40370907 barcelona 01 10 2017 referendum 1 o para la independencia d181114101227 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, ha rebutjat adjudicar a un altre magistrat la causa sobre els preparatius de l’1-O, com va demanar l’advocat de diversos imputats, perquè va recaure de forma "aleatòria" en el titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelonaamb un sistema informàtic executat per la Generalitat. La junta de jutges d’instrucció de la capital catalana, per la seva part, desmenteixen que s’hagi comès cap irregularitat en la distribució de l’afer.

En un escrit, la jutge degana desestima així la petició que va plantejar l’advocat Ramon Setó, que va demanar la nul·litat de la causa de l’1-O, ja que va considerar que va ser adjudicada de forma irregular al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona per la seva "obsessió" amb el procés independentista.

En un escrit, la jutge degana destaca que l’adjudicació d’aquesta causa al titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona es va fer de forma "aleatòria" i d’acord amb les normes de repartiment vigents en el moment de la interposició de la denúncia, el 2017.

Un sistema "que no es pot manipular"

Segons detalla l’escrit, el repartiment aleatori és un sistema informàtic executat pels serveis tècnics de Justícia de la Generalitat, "que no es pot manipular" des del deganat i que només pot introduir canvis per petició expressa de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El control tècnic d’aquest sistema, insisteix Caso, no recau en el poder judicial, sinó en l’administració prestacional, amb referència a la Generalitat.

En l’escrit, dirigit tant a l’advocat –que va demanar al deganat que readjudiqués la causa– com al jutge –a qui la defensa va sol·licitar la nul·litat de tot el procediment–, la degana remarca que el juliol del 2010 la sala de govern del TSJC va aprovar modificar les normes de repartiment i establir que s’efectuarien sense cap exclusió dels jutjats de guàrdia entrants i sortints.

L’advocat Ramon Setó va advertir que s’havia efectuat una adjudicació a dit d’aquest procediment perquè el titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona entrava de guàrdia just després de la recepció de la denúncia, interposada el 27 de gener del 2017 i que continuava vigent l’exclusió dels jutges entrants i sortints.

La junta de jutges

Notícies relacionades

La junta de jutges d’instrucció de Barcelona, d’altra banda, ha desmentit en un comunicat que s’hagi comès cap irregularitat i recorda que el 2010 va aprovar l’eliminació de l’exempció de repartiment dels jutjats de guàrdia, com fins aleshores s’establia. El sistema informàtic que s’encarrega de distribuir els afers va ser modificat per a l’execució d’aquest acord.

"Lamentem profundament els judicis falsos abocats sobre el nostre company mort Juan Antonio Ramírez [que va ser el primer instructor del procés], que va ser un exemple d’honestedat, compromís amb la seva funció i professionalitat i que va actuar a tota hora amb elevats valors ètics" i respecte als drets fonamentals, assenyala el comunicat dels jutges de la capital catalana. També reproven les declaracions realitzades per l’exjutge degana Maria José Feliu sobre aquesta polèmica.