INVESTIDURA A ANDALUSIA

Concentració de dones a Sevilla: "Fora, feixistes, del nostre Parlament"

Col·lectius feministes convoquen mobilitzacions sota el lema «Ni un pas enrere en igualtat. No negociem»

zentauroepp46554938 women shout during a women s demonstration against the far r190115125945 / CRISTINA QUICLER

zentauroepp46554938 women shout during a women s demonstration against the far r190115125945
zentauroepp46554922 women shout during a women s demonstration against the far r190115125931
zentauroepp46554921 women shout during a women s demonstration against the far r190115130041

/

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Col·lectius feministes han convocat mobilitzacions en gairebé un centenar de ciutats i localitats de tot Espanya sota el lema “Ni un pas enrere en igualtat. No negociem”, en solidaritat amb les donesd’Andalusia  i contra els postulats de Vox. Les manifestacions es produeixen el mateix dia del debat d’investidura del candidat del PP-A a la presidència de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, que previsiblement sortirà elegit líder de l’Executiu amb els recolzaments de Ciutadans i Vox.

La principal concentració té lloc des d’aquest migdia davant el Parlament andalús durant la celebració del debat d’investidura, en què milers de persones han corejat consignes com "En igualtat ni un pas enrere", “No estem exagerant, ens estan assassinant”, “Som el crit de les que ja no hi són" o "Fora, feixistes, del nostre Parlament"

En la protesta, secundada per més de 45 col·lectius feministes, també s’ha corejat l’himne d’Andalusia i hi han participat CCOO, la UGT i dirigents com consellers de la Junta en funcions o la secretària general del PSOE a Sevilla, Verónica Pérez.

Tots els partits han mostrat el seu respecte als manifestants excepte Vox, el portaveu parlamentari del qual, Francisco Serrano, ha assegurat que "no es pot permetre que hi hagi una 'kale borroka' a la porta del Parlament". Serrano ha qualificat de "lamentable" la concentració i ha explicat que ha hagut d’arribar molt aviat a la Cambra per evitar "ser objecte d’una agressió". Preguntat per la legitimitat de la mobilització, el diputat de Vox ha respost: "És legítim que es manifestin en qualsevol lloc, però no precisament per impedir els drets i les llibertats de la democràcia".

El candidat a la investidura, el popular Juan Manuel Moreno, ha considerat, per la seva part, que avui "no és un dia de manifestació, sinó d’alegria i de manifestació democràtica".

Convocatòries a la tarda

A la tarda, s’han convocat la resta de mobilitzacions. A partir de les 19 hores i, de manera simultània, se celebraran a totes les províncies andaluses. Així mateix, hi ha crides en nombrosos punts de la geografia espanyola com Madrid (Puerta del Sol), Barcelona (plaça Sant Jaume), València (plaça de l’Ajuntament), Badajoz (Delegació del Govern), Bilbao (plaça de l’Arriaga), a Santiago de Compostel·la (plaça 8 de Marzo, a les 20 hores), o a Saragossa (Audiència Provincial).

També hi ha convocatòries a Valladolid, la Corunya, Albacete, Alacant, Bilbao, Burgos, Càceres, Castelló, Ceuta, Ciudad Real, Donostia, Guadalajara, Las Palmas de Gran Canària, Lleó, Lleida, Logronyo, Melilla, Mèrida, Múrcia, Pamplona, Toledo, Salamanca o Segòvia, a més de diversos municipis. A l’exterior també s’han convocat protestes: concretament a Berlín, Bristol, Buenos Aires i París.

Contra el retrocés de drets

La UGT i la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) han mostrat el seu recolzament a les mobilitzacions d’aquest dimarts 15 de gener convocades a tot Espanya per "impedir el retrocés en els drets de les dones".

La FELGTB ha criticat "la proliferació delsdiscursos d’odi en els òrgans de govern d’Andalusia" i ha advertit d’"un retrocés en el grau de respecte als drets i les llibertats de les persones".

"Obrir debats àmpliament superats com el qüestionament de la llei de violència de gènere o el matrimoni igualitarino té sentit en ple segle XXI", ha assenyalat la presidenta de la FELGTB, Uge Sangil, que ha afegit que "els partits que governen haurien de tenir posada la mirada cap al futur, en lloc de cedir davant de discursos masclistes i LGTBIfòbics per aconseguir l’accés al poder".

Des de la UGT han indicat que no estan disposades "a romandre mudes davant de la pluja diària de fal·làcies encoratjades per Vox, un partit ultradretà nouvingut" i ha afegit que "s’ha d’informar de quina és la realitat que, conscientment, retorça i falseja aquest grup polític i que atempta directament contra el dret de les dones".

Eleccions a la vista

"Amb cites electorals la primavera que ve, s’imposa la necessitat que, especialment les dones, per tot el que ens hi juguem, exercim la nostra responsabilitat democràtica i deixem clar que els nostres drets són intocables i que no hi ha pacte possible amb els qui defensen a les institucions les pretensions dels violents", ha manifestat el sindicat.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha recordat que la llei integral contra la violència de gènere es va aprovar per unanimitat de tots els grups parlamentaris el 2004 i "va convertir Espanya en el país més avançat en matèria de protecció a les dones".

Per això, reclama a la ciutadania participar en les mobilitzacions convocades per a aquest dimarts i "en les que tinguin lloc en els pròxims mesos per protegir els drets de les dones i protestar contra els partits polítics que tinguin la intenció de mercadejar amb aquests drets". "No podem cedir. Ni un pas enrere", ha afegit.