ELS COMPTES DE L'ESTAT

ERC i el PDECat continuen reticents a recolzar els Pressupostos

Els republicans donen gairebé per segura la presentació d'una esmena a la totalitat

Puigdemont condiciona el recolzament del PDECat a "habilitar un diàleg real entre Catalunya i Espanya"

51c21638-231b-4519-a15d-a656ce2c8d06-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Agencias

ERC i elPDECat continuen mantenint aquest dilluns la incertesa sobre la seva posició final respecte dels Pressupostos Generals de l’Estat i continuen sense avançar la posició definitiva en el debat de totalitat a l’espera dels "moviments" polítics que reclamen al Govern de Pedro Sánchez.

No obstant, la portaveud’ERC, Marta Vilalta, ha donat gairebé per segura la presentació d’una esmena a la totalitatproposta que va avançar aquest diari la setmana passada.

"El Govern no ha mogut un dit i sense canvi nosaltres continuem defensant el 'no’ als comptes’,ha assenyalat Vilalta en una roda de premsa a la seu d’Esquerra, el mateix dia que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha entregat els Pressupostos al Congrés. Així mateix, la portaveu ha afegit que el partit es troba "en la mateixa línia" que les joventuts del partit, que, aquest cap de setmana, han reclamat que es mantingués l’oposició als comptes per al 2019.

"El debat no és sobre partides pressupostàries o sobre el percentatge del PIB a invertir a Catalunya, sinó sobre drets, llibertat i democràcia", ha sentenciat Vilalta.

Puigdemont: "No es donen les condicions"

Des de Waterloo, on s’ha reunit amb l’executiva del PDECat, l’expresident Carles Puigdemont ha remarcat que "no es donen les condicions" perquè es pugui permetre "ni l’aprovació ni la tramitació" dels comptes de l’Estat i ha demanat a Sánchez "habilitar un diàleg real entre Catalunya i Espanya" i crear una comissió bilateral per vigilar el compliment dels acords en matèria d’inversions.

"Seria el mínim per poder tramitar els Pressupostos, però no està a la nostra mà que el Govern espanyol passi de la retòrica als fets", ha afegit Puigdemont, abans d’assegurar que els partits independentistes han donat ja el Govern central "moltes oportunitats" i "gestos molt importants".

Incompliment de l’Estatut

Per la seva part, el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha explicat que "ara com ara" la seva posició és "contrària" als comptes i ha recalcat que veu "motius" d’incompliment de l’Estatut. Així, ha assenyalat que el seu grup encara ha d’estudiar el contingut del projecte per comprovar, per exemple, que en els Pressupostos per al 2019 es tornen a incomplir les inversions previstes per a Catalunya en l’Estatut, com passa.

Notícies relacionades

Campuzano també ha explicat que encara hi ha temps fins que el 8 de febrer acabi el termini perquè els grups presentin les seves esmenes a la totalitat, una decisió que, ha afegit, serà adoptada pels òrgans de direcció del partit "escoltant l’opinió dels diputats".

No obstant, el portaveu postconvergent ha recordat que la seva formació vincula el debat pressupostari a la confiança en el Govern per donar una "proposta política" per avançar en la solució del "conflicte polític a Catalunya", i ha lamentat que l’Executiu central no hagi tingut "cap interès" a "asseure’s a dialogar amb el PDECat sobre els comptes".