Unes 70.000 persones reclamen a Bilbao el final de la dispersió de presos d'ETA

La plataforma Sare reivindica els «drets humans» per avançar cap a «escenaris de convivència i de pau, sense oblidar però sense odiar»

La mobilització ha comptat amb el recolzament d'EH Bildu, Podem Eusskadi, IU així com ERC, la CUP i els principals sindicats

zentauroepp46514220 bilbao eta190112185617

zentauroepp46514220 bilbao eta190112185617 / VINCENT WEST

2
Es llegeix en minuts
Agencias / Bilbao

Desenes de milers de persones, unes 70.000 segons la Policia Municipal, s’han manifestat avui a Bilbao per demanar canviar la política penitenciària que s’aplica als presos d’ETAd’ETA.

La manifestació, que la plataforma Sare sol organitzar el gener sota el lema “Orain Presoak” (“Ara els presos”), ha comptat aquest any amb l’adhesió d’EH Bildu, Podem Euskadi i Ezker Anitza-IU, a més de formacions independentistes catalanes com ERC i la CUP, i el recolzament dels sindicats CCOO i UGT, que s’han afegit als habituals de LAB i ELA.

La marxa ha estat encapçalada per dues pancartes amb el lema de la manifestació. La primera l’han portat familiars de presos d’ETA, i la segona membres de Sare, la parella del polític català pres Quim Forn, el filòsof Javier Sádaba i l’expressa etarra el fill de la qual va ser agredit pel seu pare, Sara Marjarena.

En la mobilització han participat els líders dels partitsd’EH Bildu, el portaveu d’ERC al Congrés,Joan Tardà; i la parlamentària de laCUPNatalia Sánchez, entre d’altres. ElPNBno ha recolzat l’acte i no s’ha vist cap dirigent o càrrec públic de la formació en llocs destacats.

“Pau, reconciliació i resolució del conflicte”

La manifestació ha recorregut durant un hora el centre de Bilbao, des de la plaça de La Casilla fins a l’Ajuntament, on Sádaba ha llegit el manifest de l’acte. A la localitat vascofrancesa de Baiona s’ha celebrat a la mateixa hora una altra manifestació similar, tot i que amb menor assistència.

El portaveu de Sare Joseba Azkarraga ha declarat durant la marxa que es tracta d’una reivindicació de “drets humans” i una manifestació de “desenes i desenes de milers de persones” que “al marge d’ideologies volen avançar cap a escenaris de convivència i de pau, sense oblidar però sense odiar”.

Azkarraga ha instat al Govern a què “parli amb qui vulgui”, tant amb les forces de dreta com amb les associacions de víctimes, sense oblidar a una “part important” de la societat basca que “té una cosa per dir i que només vol una pau real, la reconciliació i la resolució d’un conflicte que dura dècades i dècades i que no podrà solucionar-se fins que les presons no vagin buidant-se”.

El coordinador d’EH Bildu,Arnaldo Otegi, ha afirmat que “la convivència democràtica exigeix que tots els presos, els deportats i refugiats tornin a casa, no contra ningú, sinó per construir una convivència realment democràtica. És de sentit comú i seria una aportació a la pau i la convivència”.

Otegi ha afirmat que l’exministre del PPEduardo Zaplana, actualment en presó preventiva, ha d’estar al carrer “com a pres amb una malaltia incurable”, de la mateixa manera que, al seu judici, deurien estar-ho “tots els presos polítics bascos malalts”, així com “els que tenen una certa edat” i els afectats per una dispersió que “ha d’acabar”.

Recolzament de la CUP i ERC

Notícies relacionades

Per la seva part, el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha afirmat que la dispersió “només es justifica per la venjança” i ha criticat que el Govern socialista “fa el mateix que feia el PP”.

“És un problema molt greu i una part important de la societat espanyola davant del que ocorre a Euskal Herria i a Catalunya, per desgràcia, opta per posar-se de perfil i no entenen que al final ells també ho pagaran” perquè la democràcia espanyola, que “és de poca qualitat”, està “en perill”, ha afegit. També laCUPha mostrat el seu recolzament a la manifestació, a la que ha acudit entre d’altres també l’impulsor de laCrida Nacional per la República,Agustí Colomines.