COMISSIÓ D'INTERIOR

Interior acostarà els presos d'ETA de manera individualitzada

Marlaska asegura que s'estudiarà cada cas i es comunicarà prèviament a les víctimes

44815417 60

44815417 60 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimecres que hi haurà un acostament de presos d’ETA a les presons del País Basc, però sempre seran "legals" i individualitzats, amb un estudi previ de cada cas i comunicat prèviament a les víctimes.

Així ho ha manifestat Grande-Marlaska en la Comissió d’Interior del Congrés, on compareix, a petició pròpia i del PP, per a, entre altres assumptes, explicar aquesta política després que aquest estiu s’hagin acostat fins a la presó de Basauri (Biscaia)dos presos etarres penedits que complien condemna a Astúries.

Es tracta d’Olga Sanz i Javier Moreno, que havien accedit recentment al tercer grau i que ja el 2016 van ser traslladats des de centres penitenciaris de Madrid fins a la presó asturiana de Villabona, "i ningú va donar res", ha ressaltat el ministre.

Tots dos s’havien acollit a la denominada "via Nanclares" i havien mostrat penediment, a més d’haver progressat de grau, dos dels requisits que, juntament amb altres com la seva participació en programes de reinserció, es podran tenir en compte en cada estudi individualitzat dels reclusos susceptibles d’acostar.

Notícies relacionades

Grande-Marlaska ha xifrat en 233 els presos d’ETA reclosos en presons espanyoles –205 homes i 28 dones–, dels quals 203 estan classificats en primer grau (els més perillosos), 28 en segon grau o ordinari i dos (els traslladats) en tercer grau o règim obert.

Seran criteris "objectius" els que es tindran en compte per a qualsevol acostament. "S’està treballant pels professionals amb tranquil·litat, de manera individualitzada i complint la llei", ha conclòs.