En presó preventiva

Presons nega que hi hagi una campanya orquestrada contra Villarejo

Institucions Penitenciàries supedita a la justícia la situació de Zaplana i rebutja un tracte de favor amb Urdangarin

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016180813143959

zentauroepp34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016180813143959 / JORGE ZAPATA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general d’Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, ha negat que hi hagi una campanya orquestrada contra el comissari de policia jubilat José Manuel Villarejo, empresonat des de fa més d’un any a la presó madrilenya d’Estremera i que ha denunciat témer per la seva vida a la presó.

"Està en situació de pres preventiu. No hi ha cap campanya orquestrada ni cap organització ni instrucció a aquest efecte sobre Villarejo o sobre cap altre pres", deixa clar Ortiz en una entrevista amb Efe, en la qual rebutja les acusacions de l’intern.

Villarejo va sol·licitar el 19 de desembre a l’Audiència Nacional que s’adoptessin les mesures necessàries per protegir "la seva integritat física i moral" dins de presó, ja que estava patint un tracte degradant i "tortura psicològica" dels funcionaris.

En el seu escrit al jutge, l’excomissari assegurava que analitza els medicaments que li subministren davant de la sospita que puguin intentar acabar amb la seva vida i esmenta el cas del periodista saudita Jamal Khashoggi, assassinat al consolat del seu país a Istanbul (Turquia).

També recorda a l’Audiència Nacional que té intervingudes les comunicacions, una decisió que el secretari general de Presons assegura que es manté des de mitjans d’octubre a càrrec de la direcció del centre i que es desenvolupa "amb control judicial".

Cas de Zaplana

Amb la mateixa situació jurídica, com a pres preventiu, es troba l’expresident de la Generalitat valenciana i exministre Eduardo Zaplana, que reclama la seva posada en llibertat per raons humanitàries, aj que té leucèmia i ha patit un deteriorament de la salut a la presó de Picassent.

Després de set mesos en presó preventiva, Zaplana va ser traslladat el 18 de desembre a l’Hospital La Fe de València, on està ingressat.

Ortiz recorda que la seva situació està "supeditada" a les decisions que adopti la jutge d’instrucció del cas i que, en qualsevol cas, la sanitat dins d’una presó se centra bàsicament en atenció primària.

"Tot el que siguin especialitats s’aplica fora de la presó, per aquest motiu està en una unitat hospitalària on té custòdia i on, per descomptat, rep totes les cures que requereix", ha explicat.

Cap tracte de favor, tampoc amb Urdangarin

Notícies relacionades

En qualsevol cas, defensa que "no hi ha cap tracte d’excepció, ni a favor ni en contra, sobre cap reclús", com no n’hi ha amb el cunyat del Rei Iñaki Urdangarin, empresonat a la presó de Brieva (Àvila) des del 18 de juny per complir la condemna imposada de cinc anys i deu mesos de presó pel 'cas Nóos'.

Ortiz ha assegurat que Urdangarin no ha sol·licitat cap canvi de presó, que està sotmès al règim ordinari i de visites que marca la llei per a tots els penats i que quan compleixi una quarta part de la pena podrà, com la resta de presos, sol·licitar el primer permís de sortida, una cosa que podria estudiar-se a finals d’any.