NEGOCIACIONS PRESSUPOSTÀRIES

Irene Montero: "Si no es compleix l'acord, els Pressupostos no tiraran endavant"

Noelia Vera adverteix al Govern que si no implementen totes les mesures "no quedarà cap més remei que anar a eleccions"

La portaveu d'Units Podem reconeix que no estan aconseguint "convèncer la gent que votar és útil per canviar les coses"

zentauroepp37290381 madrid 14 02 2017 politica la diputada por podemos irene mon171215124410

zentauroepp37290381 madrid 14 02 2017 politica la diputada por podemos irene mon171215124410 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El mateix dia que el Consell de Ministres aprovarà el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat, la portaveu d’Units PodemIrene Montero, ha recordat al Govern la posició actual del seu partit: "Si no es compleix l’acord [firmat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a l’octubre], aquests pressupostos no tiraran endavant". La coportaveu del Consell de Coordinació de Podem, Noelia Vera, ha anat més enllà i ha advertit a l’Executiu que si no s’inclouen totes les mesures pactades "no quedarà cap altre remei que anar a eleccions".

"Estem molt preocupats", ha assegurat Montero aquest divendres després de la reunió que va mantenir ahir l’equip de negociació d’Units Podem amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per fer un seguiment del compliment de l’acord. "Hi ha punts molt importants que no s’estan complint", ha insistit la portaveu podemista abans d’afirmar que el Govern ha de complir amb l’acord i que no contemplen "cap escenari més".  

El secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, ha assenyalat aquest divendres quins són les principals incompliments del Govern a l’hora d’aplicar el pacte pressupostari: 

  1. "Res en regulació de les pujades abusives dels preus dels lloguers".
  2. "Res d’abaixar la factura de la llum mitjançant l’eliminació dels beneficis caiguts del cel de les elèctriques ni d’un bo social elèctric que arribi realment a les persones en risc de pobresa energètica".
  3. "Permisos de paternitat i maternitat que no permeten realment la corresponsabilitat en l’atenció".
  4. "Cap concreció respecte del compromís de fer una reforma integral de les lleis contra la violència masclista i la inclusió del "Només sí és sí" en el codi penal".
  5. "Res d’abaixar la quota als autònoms que menys guanyen, res de la presumpció de laboralitat quan un autònom només té un pagador, res que els autònoms paguin l’IVA quan cobrin i no quan fan la factura".
  6. "Encara res sobre la revalorització de les pensions per llei".
  7. "Res sobre prohibir la publicitat de les cases d’apostes".
  8. "Res sobre que els treballadors a temps parcial hagin de fitxar perquè no hi hagi frau amb les hores extres".
  9. "Res de reduir les bonificacions a la contractació, que està demostrat que no generen ocupació, que són un pes mort de l’economia i que debiliten la caixa de la Seguretat Social".
  10. "Gairebé res de la derogació dels elements més lesius de les lleis mordassa, incloent-hi els delictes medievals d’injúries a la corona o d’ofensa als sentiments religiosos".
  11. "Incompliment de l’obligació de respectar l’informe dels experts respecte de la recuperació de la justícia universal a Espanya".

El partit d’Iglesias continua augmentant la pressió sobre Sánchez amb l’objectiu de tirar endavant totes les mesures que van firmar a l’octubre. La limitació dels preus del lloguer, la regulació dels anuncis de publicitat de cases d’apostes o la regulació del mercat elèctric, són algunes dels aspectes que Units Podem reclamen al Govern a canvi del recolzament als Pressupostos. Uns comptes públics que, ells mateixos consideren, són "els més socials de la història". 

Autocrítica

La formació morada està immersa en un procés d’anàlisi i autocrítica des del desastrós resultat d’Endavant Andalusia, la coalició formada per Podem i IU, que va quedar quarta en les eleccions del 2 de desembre. Montero ha reconegut que no estan sent capaços de "convèncer la gent normal" que "el que passa en política els importa".

Notícies relacionades

"Malgrat que hem intentat convèncer la gent que votar és útil per canviar les coses, no ho estem aconseguint", ha admès Montero, que és conscient que l’abstenció va ser un dels principals problemes que van tenir a Andalusia. 

Sobre l’Executiu de coalició format pel PP i Cs, amb el recolzament de Vox, Montero ha opinat que serà la formació de Santiago Abascal la que "marqui el pas a aquest Govern". "Els temes sobre els quals faran que giri la política andalusa seran els temes de l’extrema dreta”, ha sentenciat.