Andalusia

Ciutadans, convençut que la legislatura es completarà mentre que Vox amenaça amb el fantasma electoral

Ortega Smith avisa que Cs provocarà comicis si "torpedina" el seu pacte amb el PP

zentauroepp46483337 juanma moreno marin firma190109180058

zentauroepp46483337 juanma moreno marin firma190109180058 / Jose Manuel Vidal

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El líder de Ciutadans (Cs) a Andalusia, Juan Marín, s’ha mostrat convençut que la XI legislatura que s’ha iniciat en aquesta comunitat, on hi haurà un govern de coalició PP-Cs, esgotarà els quatre anys de mandat, i ha apostat per buscar diàleg i acords amb totes les forces del Parlament, convençut que hi haurà iniciatives que s’arribaran a tirar endavant amb el recolzament del PSOE-A o d’Endavant Andalusia, les dues forces d’esquerra.

En una entrevista amb la COPE, ha manifestat que té moltes ganes i il·lusió que s’engegui el nou Govern andalús, en què ell serà vicepresident, per posar en marxa les mesures que han pactat amb el PP-A per canviar moltes coses després de més de 36 anys de governs socialistes. Ha indicat, no obstant, que no poden entrar com "un elefant en una botiga de plats-i-olles", sinó que les coses s’hauran de fer bé, amb temps, i ha augurat que es trobaran "amb moltes dificultats".

Pel que fa a l’acord entre el PP i Vox, Juan Marín ha insistit que només vincula les dues formacions, i no és un acord de govern, perquè l’únic acord de govern que hi ha és el que han firmat el PP i Cs. "A nosaltres no ens vincula absolutament en res", ha dit sobre aquest acord entre el PP i Vox, en què, no obstant, segons ha reconegut, el PP ha fet un "exercici molt hàbil" a l’hora d’introduir mesures que poden tenir el recolzament d’altres forces polítiques, com és la que fa referència a la baixada d’impostos, una cosa que ja està en l’acord amb Cs. Marín ha assenyalat que quan es portin al Parlament iniciatives contingudes en l’acord entre el PP i Vox, Cs les valorarà, i les recolzarà o rebutjarà en funció del contingut.

D’altra banda, el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, ha assegurat aquest divendres que Ciutadans provocarà una crisi de govern a la Junta d’Andalusia, i eventuals eleccions, si es dedica a "torpedinar" el pacte firmat entre el PP i Vox per a la investidura. "Farem tot el possible perquè el pacte tiri endavant. Si Ciutadans el torpedina i hi posa traves, provocarà probablement una crisi de govern, perquè s’enfrontarà al partit que té la presidència a Andalusia. Trencarà aquest govern i es desembocarà en noves eleccions", ha insistit Ortega Smith en declaracions a RNE, en què ha reiterat les crítiques a la formació taronja.

Pel dirigent resulta "extravagant" que la formació d’Albert Rivera vulgui "condicionar" l’acord de populars i Vox malgrat que no en formi part. Així, ha recalcat que Vox no canviarà cap punt del firmat amb el PP perquè ho demani Ciutadans, una cosa que atribueix a exigències del candidat Manuel Valls o del president francès, Emmanuel Macron, potencial soci de Rivera a Europa.

"Quan Rivera insisteix en la fórmula dels 47 diputats, s’oblida que no té majoria i que necessita els vots de Vox. S’ha de ser més humil, tret que ens digui que vol llançar-se als braços del PSOE i estigui disposat a mantenir vives les polítiques de l’esquerra", ha recalcat.

"També paper mullat"

Notícies relacionades

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha advertit al president de Cs, Albert Rivera, que si les 19 mesures acordades entre la seva formació i el PP per a la investidura de Moreno són "paper mullat” –com va sostenir Rivera–, les 90 pactades entre Cs i el PP també ho són.

"¿Com aprovaran aquestes 90 mesures, qui els donarà recolzament, el PSOE?", es va preguntar a Antena 3, després d’acusar Ciutadans d’anar "de farol" i de ser una formació amb obediència a poders externs a l’Estat, amb referència a les pressions que el partit de Rivera ha rebut del primer ministre francès, Emmanuel Macron.