només un dia després del pacte amb el PP

Picabaralla entre Ciutadans i Vox per la Conselleria de Família

Marín diu que no serà específica i Ortega Smith ho nega

Rivera recolza la tesi de Macron de no pactar amb l'extrema dreta i Abascal els qualifica de "partit francès"

rivera / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PP i Ciutadans governaran Andalusia gràcies a la ultradreta de Vox, però, només un dia després del pacte, les friccions han començat a produir-se en el bloc de dretes. Si bé Juan Marín va evitar la foto amb Francisco Serrano i Javier Ortega Smith en la firma amb Juan Moreno Bonilla i Teodoro García Egea, la tranquil·litat amb prou feines ha durat 24 hores als voltants del Palau de San Telmo. La creació d’una Conselleria de Família específica ha provocat el primer duel entre el partit taronja i els ultradretans. [DIRECTE: Totes les notícies]

Així, el secretari general de Vox, Ortega Smith, ha remarcat que l’acord es produirà i ha demanat a Rivera que "si no l’entén, és millor que deixi passar els qui estan disposats a fer-ho". "Ens ha arribat la notícia que ja s’està maniobrant perquè un dels acords firmats [pel PP i Vox] es converteixi en paper mullat", ha criticat, abans de remarcar que es crearà una Conselleria de Família que no s’integrarà a una Conselleria d’Igualtat, tal com assegurava Marín.

"Crec que el Partit Popular ho té clar, una altra cosa són les maniobres de Ciutadans per convertir en paper mullat aquest acord, cosa que no és lleial ni democràtic", ha sentenciat. Alhora, l’ha qualificat d’"absurd"  perquè seria "interferir" en un acord subscrit pel PP i Vox, quan els mateixos dirigents de la formació taronja "han estat dient i amb raó que no tenia per què canviar ni una coma d’un acord del qual no han sigut part".

“Ciutadans, ¿partit francès?”

"Fins aquí podíem arribar; al senyor Rivera li comença a sortir una mena de totalitarisme sobre el que és la política que resulta sorprenent", ha etzibat, després del que ha apuntat que "potser ell està acostumat a rebre instruccions a través de l’Elisi i que el que firma no es porta a la pràctica, però per a Vox el que es firma es portarà a la pràctica". Ha confiat, a més, en la "lleialtat i serietat" del Partit Popular per complir els acords. "Els acords es portaran a terme i que no s’oblidi mai que en el joc democràtic, la prepotència i el menyspreu envers altres forces polítiques no serveixen perquè quan arribin les iniciatives parlamentàries s’hauran de votar", ha recordat.

"Nosaltres donarem suport a totes aquelles iniciatives que estiguin en el pacte subscrit amb el PP i que estiguin d’acord amb el nostre ideari, i ens oposarem a totes les altres", ha advertit Ortega, que ha reblat: "Ciutadans sabrà a qui li demana els vots, però que no compti amb els de Vox si pretén continuar fent les polítiques de l’esquerra a Andalusia". 

Rivera versus Abascal

Notícies relacionades

Aquest matí, el president de Cs, Albert Rivera, assegurava que l’acord PP-Vox "no vincula el Govern" de la Junta després de la investidura de Moreno Bonilla: no està firmat per Ciutadans i "no em compromet", com tampoc a l’Executiu regional. A més, el líder taronja es mostrava plenament d’acord amb el president de França, Emmanuel Macron, que no hi pot haver acords de govern amb l’extrema dreta, i per això a la Junta d’Andalusia no hi haurà consellers "populistes", ni de Podem ni de Vox.

Ni quatre hores ha tardat el partit ultra a donar la rèplica. Per Twitter, el seu líder, Santiago Abascal, ha remarcat que "només hi haurà canvi a Andalusia pels vots i pel patriotisme de Vox. I n’hi haurà malgrat l’egoisme, la irresponsabilitat i les obediències d’altres". "Jo entenc que el partit francès ha d’esforçar-se a no molestar el seu president Macron. Però les coses són com són", acabava el seu atac a Twitter.