NOVA ETAPA

El PP i Cs governaran Andalusia gràcies a la ultradreta

Els populars tanquen un acord amb Vox per investir Moreno com a president

L'extrema dreta renuncia a la derogació de les lleis de violència de gènere i LGTBI

vox-ortega llfnqp31100 vid 09 200352 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Julia Camacho

El PP i Ciutadans governaran la Junta d’Andalusia gràcies al recolzament extern de Vox, la formació d’ultradreta que en les eleccions autonòmiques del 2 de desembre va aconseguir 12 diputats. Aquests escons eren claus perquè el trident de dretes aconseguís expulsar els socialistes del Palau de San Telmo després de 36 anys i, malgrat els envits dels ultres aquests últims dies, els populars van aconseguir que els de Santiago Abascal acabessin cedint i garantissin el seu recolzament a la investidura de Juan Manuel Moreno.

"S’obre una nova pàgina en la història d’Andalusia després de 40 anys de monopoli del PSOE", va dir, satisfet, el futur candidat a la presidència. Ho va afirmar minuts després que la premsa conegués el document firmat pel PP i Vox per garantir-li el suport dels populistes "en primera votació". En aquest document, de 37 punts, els ultres no van incloure algunes de les demandes més controvertides que havien deixat per escrit només 24 hores abans. En el pacte amb els populars no apareixen la derogació de violència de gènere ni la d’igualtat  ni tampoc la que protegeix el col·lectiu LGTBI. Sí que s’hi inclou la creació d’una Conselleria de Família i l’objectiu de promoure una "llei de concòrdia" que substitueixi la de la memòria històrica, una proposta, aquesta última, que el PP va començar a defensar fa quatre mesos.

A l’acord tampoc s’exigeix l’expulsió dels 52.000 immigrants sensepapers que, segons Vox, hi ha a Andalusia. En aquest assumpte, el que tots dos han deixat per escrit ("i és el que val", apunten des de Génova), és "complir la legislació vigent en matèria d’immigració, evitant [...] l’'efecte crida'" i combatent "les màfies que trafiquen amb persones". També demanen que la immigració sigui "ordenada, legal i respectuosa", vinculada al mercat laboral i respectuosa amb la "cultura occidental". "Coses normals i que formen part del nostre discurs habitual", afegeixen fonts de la direcció del PP. La resta del document, a més de picades d’ullet que es pot arrogar sobre caça i tauromàquia, són mesures sobre la creació de l’ocupació i fiscals, d’acord amb les prioritats de populars i de Ciutadans. 

"Vam dir que no seríem ni un obstacle per al canvi ni la catifa d’altres", va escriure Abascal a Twitter. Malgrat aquesta suposada alegria, Vox no ha aconseguit cap foto de Ciutadans, com va exigir després de queixar-se que els taronges els "menyspreen", ni que el PP es comprometi a anul·lar les lleis que reclamava.    

Conat de rebel·lió interna

El president del PP, Pablo Casado, podria arribar a la convenció nacional del seu partit, el dia 18, amb Moreno ja com a president. Qui l’hi havia de dir fa unes setmanes quan veia Moreno com un home de Soraya Sáenz de Santamaría, el seu rival en les primàries. No hauria tingut miraments a destituir-lo si no hagués tingut opcions de governar la Junta

A més, Casado ha evitat el conat de rebel·lió que es va començar a desencadenar a les seves files, amb barons incòmodes amb les possibles cessions a Vox, un competidor clar per als populars en les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig. Aquest dimecres, al llarg del matí, quan els populars i els ultres negociaven la investidura, el president del PP basc, Alfonso Alonso, i també el cap de l’Executiu de Múrcia, Fernando López Miras,  van mostrar el seu desacord per l’acostament al partit d’Abascal. També la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va advertir que no es podia fer ni un pas enrere en la protecció a les dones. 

La ronda de contactes

El canvi de terç de Vox pot ser que arribés al veure que Endavant Andalusia feia marxa enrere en la seva intenció de buscar un candidat de consens amb el PSOE i que podien acabar recolzant la socialista Susana Díaz a la investidura. Amb aquest suport i la negativa de Vox a recolzar Moreno, la presidenta de la Cambra, Marta Bosquet (Cs), s’hauria vist en la tessitura d’haver de plantejar la candidatura del bloc d’esquerres.

Una vegada amarrat el vot dels ultres, la ronda de contactes de Bosquet amb els portaveus dels partits serà, per tant, un mer tràmit. Aquest dijous es reunirà amb tots ells i a mitja tarda anunciarà formalment quin és el nom que més probabilitats té de tirar endavant. La seva intenció és reunir divendres la Junta de Portaveus per ja donar a conèixer la data del debat d’investidura. Segons va deixar anar, la seva intenció és celebrar-ho com més aviat millor, la setmana que ve. D’aquesta manera, Moreno podria acudir a la convenció nacional del PP com a cap de l’Executiu.

L’altre pacte amb Cs

Notícies relacionades

De forma paral·lela, fonts del PP i Ciutadans van confirmar que han de continuar amb les reunions per acabar de perfilar l’estructura de Govern, en la qual Vox va rebutjar entrar des de l’inici. L’Administració comptarà amb 10 o 11 conselleries, davant les 13 actuals, ja que ara cal encaixar la de Família que reclama Abascal. La vicepresidència serà per a Juan Marín, el líder de Ciutadans, partit que dirigirà el Departament d’Economia i, probablement, assumirà també competències de regeneració democràtica. 

Els taronges van celebrar el "dia històric" i van subratllar en un comunicat que ells només s’han compromès amb les "90 mesures programàtiques" que van acordar amb el PP i que tots dos van donar a conèixer fer unes setmanes. "Aquest és l’únic programa de Govern i al qual respondrà Ciutadans", van remarcar en un intent de mantenir la distància amb Vox per por de veure espatllada la seva imatge de partit centrista.