ELECCIONS MUNICIPALS

María José Catalá, candidata del PP a l'alcaldia de València

La diputada autonòmica va ser alcaldessa de Torrent i consellera, i es va empadronar a la capital el 28 de desembre passat

Génova, que va apostar abans per González Pons i per l'independent Manuel Broseta, ha confirmat la seva candidatura

zentauroepp46490345 valencia 10 1 2018  pol tica  maria jos  catal    la diputad190110100625

zentauroepp46490345 valencia 10 1 2018 pol tica maria jos catal la diputad190110100625 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El PP ja té candidata a l’alcaldia de València: la diputada autonòmica María José Catalá (València, 1981). Així ho ha confirmat aquest matí Teodoro García Egea, secretari general dels populars en una entrevista a EsRadio.

Tot i que des del principi ha figurat a les travesses per provar de recuperar per al PPCV la vara de comandament que va perdre Rita Barberá, Catalá no ha sigut la primera opció fins fa pocs dies. El candidat de més consens entre Génova, que és on es pren la decisió, i la direcció autonòmica era l’eurodiputat Esteban González Pons, que va declinar amb constància els insistents precs perquè tornés del seu exili a Brussel·les.

Descartat el veterà dirigent, Pablo Casado va intentar seduir l’advocat Manuel Broseta, fill de l’històric dirigent de la dreta valenciana assassinat per ETA el 1992, però no va aconseguir convèncer-lo. Per a Isabel Bonig, presidenta del PPCV, el seu candidat era l’actual regidor Eusebio Monzó, portaveu del grup popular al consistori. Finalment, les dues direccions s’han trobat en el nom de Catalá.

L’alcaldable popular ja va ser entre el 2007 i el 2012 alcaldessa de Torrent, la localitat de tradicional govern socialista on es va criar. De fet, no es va empadronar a València fins al 28 de desembre, un moviment que en les pròximes eleccions municipals li permetrà votar-se a si mateixa, una cosa que no hauria pogut fer sense aquest canvi de residència.

A finals del 2011, Alberto Fabra la va nomenar consellera d’educació d’un govern en què també va exercir de portaveu. Actualment, és diputada a les Corts, tot i que també va tenir un breu pas pel Congrés dels Diputats.

Aquest dissabte Casado la presentarà oficialment juntament amb Bonig en un acte a l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Rita Barberá i Camps

En una primera compareixença, Catalá ha agraït el nomenament i ha assegurat que parteix d’"una bona herència", amb referència als 24 anys de govern de Rita Barberá, de qui ha dit que intentarà estar "a l’altura" tot i que ha assegurat que serà "difícil".

Catalá no ha volgut aclarir si comptarà amb algun dels vuit regidors actuals que estan investigats per un possible delicte de blanqueig en les anteriors eleccions municipals i que estan cautelarment suspesos de militància.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Joan Ribó, actual alcalde de la ciutat, ha ironitzat al felicitar Catalá "per haver guanyat les primàries", en una crítica al fet que la candidatura dels populars la decideixi Génova, i per haver-ho fet "a l’altre candidat" amb referència a Francisco Camps, expresident de la Generalitat, que es va oferir per al lloc.

Sandrá Gómez, candidata del PSPV i tinent d’alcalde, ha remarcat la "improvisació" que segons el seu parer té la candidatura, com demostraria el seu empadronament exprés al desembre. A més ha recalcat que "ve de Torrent, no coneix la ciutat, no viu aquí i no coneix els seus problemes, està totalment impossibilitada per liderar la València del futur".