PRIMER JUDICI DEL PROCÉS

El fiscal acusa un regidor de Badalona de coaccionar policies locals per l'1-O

El que va ser tinent d'alcalde de Badalona, Jose Téllez, va agafar d'un cotxe patrulla els cartells decomissats pel referèndum .

L'acusat ha assegurat que ell va actuar de "mediador" entre els agents i un grup d'activistes independentistes

zentauroepp46490672 josep tllez190110111429

zentauroepp46490672 josep tllez190110111429 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia ha acusat aquest dijous el regidor i extinent d’alcalde de BadalonaJose Téllez, d’"aprofitar-se del seu càrrec" i d’actuar de forma "coactiva" a l’exigir el 25 de setembre del 2017 a agents de la Guàrdia Urbana d’aquesta localitat que tornés a un grup d’activistes cartells de propaganda que, al seu entendre, estaven vinculats al referèndum unilateral de l’1-O. L’acusació pública ha reclamat per al regidor sis mesos de presó i inhabilitació per un delicte de desobediència greu. La defensa ha sol·licitat l’absolució. El judici ha quedat vist per a sentència en un jutjat de la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

Els fets es remunten a les 23.25 hores del 25 de setembre del 2017, dies abans de l’1-0, quan un grup de cinc activistes independentistes estaven penjant cartells amb la llegenda "Hola Europa", "Hola República", "Hola nou país" i l’anagrama "Sí". Una patrulla de la Guàrdia Urbana de Badalona va topar amb aquesta acció i va requisar als simpatitzants sobiranistes 45 cartells i sis paquets de brida de plàstic. Mentre els agents confeccionaven l’acta del decomís, el grup es va anar fent cada vegada més nombrós, fins a arribar a una vintena, entre els quals hi havia el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat per la causa del procés. Els ànims es van anar caldejant i, fins i tot, algunes persones van començar a insultar els membres de la policia local. "Sous uns feixistes, uns lladres", "no teniu vergonya", els van cridar. 

Llibertat d’expressió

Notícies relacionades

Téllez havia arribat al lloc mentre els agents aixecaven l’acta. Segons ha declarat, estava cap a casa seva amb bicicleta amb una amiga quan va topar amb l’actuació policial. Es va acostar on eren els guàrdies urbans per saber què estava passant. La fiscalia afirma que va exigir als policies locals que tornessin els cartells als activistes, mentre que l’acusat ha recalcat que ell només va pretendre actuar de "mediador" per calmar els ànims i "garantir la llibertat d’expressió". Com que els agents li van dir que no podien entregar els cartells als congregats, el que llavors era tinent d’alcalde es va acostar al cotxe patrulla i els va agafar del maleter, que estava obert, i els va repartir entre els activistes que, al crit d’"hem guanyat, visca la República" es van allunyar de la zona.

Téllez ha negat que exigís res als agents i ha recordat que la que en aquells dies era alcaldessa de Badalona havia remès una queixa a la fiscalia al·legant que a la policia local no se li podia atribuir la funció de confiscar el material vinculat al referèndum unilateral que havia sigut prohibit pel Tribunal Constitucional. Els tres agents que van actuar han detallat que ells es van limitar a complir amb la instrucció de la fiscalia de requisar la propaganda de l’1-0 i van insistir que el regidor els va comminar a entregar als activistes els cartells.