Un regidor de Badalona torna a Òmnium material del referèndum requisat per la policia local

El sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana estudia denunciar José Téllez davant la justícia

"Vaig fer de mediador per evitar mals majors", assegura el tercer tinent d'alcalde

zentauroepp35874279 badalona 11 10 2016 rueda de prensa en el edificio el viver 170926112647

zentauroepp35874279 badalona 11 10 2016 rueda de prensa en el edificio el viver 170926112647 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

El tercer tinent d'alcalde de Badalona, José Téllez, va contradir la matinada de dilluns a dimarts l'acció de la policia local de la seva ciutat, que havia requisat 45 cartells a un grup d'Òmnium Cultural que estava enganxat cartells pro referèndum. 

Els fets van passar a les 23.30 h, quan una patrulla de la policia local de Badalona, en consonància amb el paper que la Fiscalia de Barcelona ha atorgat als cossos de seguretat local, va requisar a cinc membres d'Òmnium un total de 45 cartells de la campanya de l'1 d'octubre davant el número 7 del carrer Francesc Layret.

Davant aquesta decisió, els membres d'Òmnium van trucar al president de l'entitat, Jordi Cuixart, que es va presentar al lloc. També ho va fer el regidor Téllez, de Guanyem Badalona en Comú, que va demanar als agents que tornessin el material a les persones que l'ostentaven. “Soc regidor de l'Ajuntament i exigeixo que em doneu els cartells”, va respondre davant la seva negativa, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Els agents van tornar a negar-s'hi i, en un ambient de gran tensió, Téllez va anar ell mateix fins al vehicle de la policia local, el va obrir i va sostreure els cartells requisats de l'interior, que acte seguit va repartir entre les vint persones que s'havien concentrat al lloc.

Téllez ha confirmat els fets a aquest diari, però ha assegurat que va arribar al lloc per casualitat, després d'una reunió política, i que la seva actuació s'emmarca dintre de la voluntat que la situació no derivés en un incident: "Vaig fer de mediador entre agents i persones per evitar que hi hagués un problema més gran". "Quan vaig arribar hi havia vint persones cridant. M'hi vaig acostar, vaig demanar a un dels policies què passava i li vaig recordar que, encara que respecta la feina dels agents, el govern local no està d'acord en la interpretació de la circular de Fiscalia per la qual ells estaven requisant aquest material", explica.

El tercer tinent d'alcalde també assegura que va comminar els agents a aplicar el criteri de proporcionalitat, ja que hi havia vint persones envoltant tres agents, i a tornar el material requisat. "Ells s'hi van negar, la gent es va exaltar moltíssim, i jo mateix sota la meva responsabilitat, per evitar mals majors, el vaig treure del cotxe i el vaig repartir entre els presents", confirma.

El regidor de Badalona Guanyem en Comú assegura tenir "la consciència tranquil·la" i que va actuar per garantir la llibertat d'expressió, "perquè la suspensió de la llei del referèndum no afecta aquest dret". Téllez tenia previst acudir aquest mateix migdia a la policia local perquè constés la seva versió dels fets en l'atestat policial.  

Possible denúncia

Els fets no han agradat gens en el si de la policia local de Badalona i el sindicat majoritari del cos, la Plataforma Sindical Unitària dels Empleats Públics de l'Ajuntament de Badalona (PSU), ha explicat a EL PERIÓDICO que en aquests moments estudia la possibilitat de denunciar Téllez. “Rebutgem frontalment aquest tipus d'actuacions, les facin els polítics que estaven abans, els d'ara i els que vinguin en el futur. Nosaltres no fem política i demanem que no es jugui amb la Guàrdia Urbana. No ens han deixat treballar”, s'ha queixat Pedro López Cayuelo, portaveu del PSU, que també explica que de moment no hi ha hagut cap comunicació amb l'alcaldessa, Dolors Sabater, que també és la responsable política de la policia.

Notícies relacionades

El sindicat té previst portar a terme una assemblea aquest mateix dijous dia 28 en la qual, entre altres coses, es tractarà la situació creada aquesta matinada i en funció del posicionament de la majoria dels afiliats, es prendrà una decisió. Téllez va ser el regidor de l'equip de govern que el 12 d'octubre va trencar una còpia de la resolució judicial que impedia a l'Ajuntament de Badalona obrir les seves portes, tal com va intentar l'executiu de Dolors Sabater.  

Més notícies de Badalona