ADVERTÈNCIA

França avisa Ciutadans i el PP: "No hi pot haver aliances amb la ultradreta"

Una font de l'Elisi assegura que tindran en compte les negociacions a Andalusia per triar els seus socis a Europa

zentauroepp46396301 macron190101161831

zentauroepp46396301 macron190101161831 / POOL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidència de França ha mostrat la seva inquietud per un possible pacte entre el PP, Ciutadans i Vox per formar govern a Andalusia i està vigilant "de prop" els moviments entre aquests partits ja que, segons el seu parer, "no hi pot haver aliances amb l’extrema dreta" a Espanya.

Aquesta advertència, transmesa per una font del palau de l’Elisi (seu de la presidència) a un grup de corresponsals estrangers, té com a destinatari el PP, però va dirigda especialment al partit d’Albert Rivera, amb el qual En Marxa –la formació que lidera el president francès, Emmanuel Macron– té "vincles amistosos" des de fa temps.

"Treballar amb un partit d’extrema dreta no és una cosa anodina", ha assegurat aquesta font abans de remarcar que ho tindran "en compte" en la seva "reflexió" per triar els seus socis a Europa. "Observem, i som molt clars sobre el fet que no hi pot haver aliances amb l’extrema dreta", ha indicat aquest portaveu.

Amb la mirada sobre Cs

La font ha recordat el "fort compromís europeu" del partit liderat per Rivera i ha cridat a "respectar els principis sobre el fons i sobre els socis que es trien als governs, fins i tot als regionals."

Per França, la irrupció de Vox a les institucions "demostra desgraciadament que no hi ha una excepció espanyola" a l’auge dels partits d’extrema dreta.

A la seva anàlisi, el resultat de la formació de Santiago Abascal a les eleccions andaluses ensenya que "Espanya no està fora de perill d’un sentiment nacionalista i potser també d’un sentiment de renovació política, que ja s’havia expressat per l’emergència de dos nous partits, a l’esquerra i el centredreta, amb Podem i Ciutadans."

Aquesta advertència de l’Elisi és la més forta llançada fins ara per França sobre possibles pactes amb Vox, després que la ministra d’Assumptes Europeus, Nathalie Loiseau, rebutgés ahir dimarts a Brussel·les qualsevol compromís "amb un partit d’extrema dreta que encapçala valors que són totalment contraris a nosaltres".

Discurs de Macron de cara a les europees

Macron ha fet de la lluita contra les forces nacionalistes i populistes l’eix del seu discurs davant de les pròximes eleccions europees del maig, i l’utilitzarà com a criteri per triar els seus aliats al pròxim Parlament Europeu.

Precisament, un exdiputat de la majoria "macronista" al Parlament francès i candidat a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha defensat un gran pacte d’Estat per frenar el pas a l’extrema dreta.

Notícies relacionades

Macron va guanyar les eleccions presidencials del 2017 gràcies a la seva aclaparadora victòria a la segona volta davant la ultradretana Marine Le Pen, amb un missatge europeista amb el que es va presentar com l’antítesi dels valors reaccionaris del nacionalisme.

La font de l’Elisi ha insistit als corresponsals estranger que el president francès mantindrà aquest any el seu "discurs ferm" sobre els drets humans i el respecte al dret internacional davant l’"onada nacionalista".