El PP fa un pas enrere davant l'envit de Vox

Els ultres exigeixen l'expulsió de 52.000 sensepapers i derogar la llei contra la violència masclista

Els populars veuen "inacceptable" el document i consideren que algunes demandes són "un despropòsit"

vox exige la expulsion de 52000 inmigrantes / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Julia Camacho

L’estratègia del PP de guanyar-se Vox intentant tancar amb aquest partit d’ultradreta un pacte bilateral de “línies generals” no va fer efecte. Els 12 diputats de Vox han posat un preu alt als seus vots, que són clau perquè el candidat Juan Manuel Moreno (PP), també avalat per Ciutadans, sigui el pròxim president de la Junta d’Andalusia.

La reunió entre populars i els ultres que es va celebrar a la tarda a Madrid va acabar malament per als interessos de Moreno. Tot just començar la cita, la formació d’ultradreta va donar a conèixer a la premsa, gairebé alhora que als dirigents populars que tenia al davant, un document de 19 mesures per negociar i poder recolzar la investidura de Moreno. Entre altres demandes, els ultres reclamen l’expulsió dels “52.000 immigrants il·legals” que l’Administració andalusa té identificats, però la documentació dels quals “no comparteix amb la Policia”; exigeixen una declaració institucional de la Presidència de la Junta en contra del model d’autogovern  i a favor de “l’obertura d’un procés nacional de devolució a l’Estat de les competències d’Educació, Sanitat, Justícia i Ordre Públic”, i demanen la derogació de la llei de violència de gènere, la de memòria històrica i la de no discriminació del col·lectiu LGTBI.

Fonts del PP van qualificar el programa d’"inacceptable" i van assegurar que "alguns dels punts són un autèntic despropòsit" que la formació conservadora "no pot recolzar". "Amb aquest document Vox demostra que no vol un acord", va informar un portaveu de Génova mentre la reunió continuava fent-se. “Si Vox no canvia la seva posició, estarà malgastant una oportunitat històrica perquè hi hagi un canvi a Andalusia després de gairebé 40 anys de socialisme”, va afirmar, després de queixar-se que “a Vox sembla importar-li més Vox que els andalusos”.

Tres dirigents per partit

A la cita, hi van acudir tres representants del PP i tres de Vox. Per part dels primers, hi van participar el secretari general, Teodoro García Egea, i els vicesecretaris d’Organització, Javier Maroto, i de Comunicació, Marta González. Per part dels segons, van negociar el número dos de la formació ultra, Javier García Smith; Rafael Bardají, membre del comitè executiu nacional, i José Francisco Contreras, de la direcció andalusa. Ciutadans, el tercer membre del trident de dretes, es va autodescartar per a la trobada, ja que rebutja qualsevol acostament a Vox per por que s’esquerdi la seva imatge de partit liberal i de centre.

Els d’Albert Rivera no veuen “seriós” el document de la formació de Santiago Abascal, tot i que en la seva primera anàlisi va evitar comentar les mesures més controvertides. Només va fer referència a la d’immigració, que considera que ha de continuar sent una “competència nacional”, i a la del canvi de dies festius: que el dia de la comunitat ja no sigui el 28 de febrer, sinó el 2 de gener, que és quan es commemora el final de la Reconquesta. En tot cas, en les iniciatives econòmiques i d’Educació que proposen, la coincidència entre les tres formacions és bastant àmplia. 

Els taronges han elaborat juntament amb el PP un document amb 90 iniciatives per dur a terme en aquest possible Govern de dretes en el qual Vox va rebutjar entrar des de l’inici. També tenen dissenyat ja el repartiment de conselleries. La negativa dels populistes a participar en l’Executiu va facilitar la comunicació entre populars i taronges, tot i que les exigències exhibides per escrit ara, a poques hores que la presidenta del Parlament, Marta Bosquet (Cs), iniciï les consultes per proposar un candidat per a l’Executiu autonòmic, posen en risc els plans de Pablo Casado i Rivera.

El president del PP necessita que Moreno sigui líder de la Junta per començar amb el millor peu possible el cicle electoral d’aquest any, en el qual se celebraran europees, municipals i algunes autonòmiques. Per aconseguir-ho no ha dubtat que el seu partit no només negociés amb Vox de manera bilateral, sinó també ha assumit alguns postulats d’Abascal per flirtejar-hi, com en el cas de la violència masclista. Però amb aquests gestos del PP no n’hi ha hagut prou.

Díaz, atenta

Notícies relacionades

La presidenta del Parlament es reunirà aquest dijous amb els portaveus de cada partit per sondejar el candidat a la presidència amb més suports. El reglament estableix que té de termini fins al 16 (15 dies després de constituït el Parlament) per realitzar una proposta, tot i que des de Ciutadans diuen que Bosquet anunciarà el ‘presidenciable’ el mateix dijous. El debat es podria convocar dies després, ja que en aquest sentit la norma no fixa dates. Donat que no es poden presentar dos candidats, si Vox no es mostra favorable a Moreno es podria donar el cas que Bosquet hagués de córrer torn cap al bloc de l’esquerra, que suma 50 escons, i anunciar com a candidata Susana Díaz o una altra persona de consens, com ha deixat caure Endavant Andalusia.

En l’actual conjuntura, amb 59 vots en contra (hi ha 109 escons), la investidura de Díaz no sortiria i, a més d’haver de deixar via lliure a Moreno, començaria a córrer el termini de dos mesos màxim perquè hi hagi president abans de repetir eleccions.

Temes:

Andalusia Vox