ELS COMPTES DE L'ESTAT

ERC i el PDECat s'inclinen per una esmena tàctica als comptes de Sánchez

La intenció és proposar la devolució dels pressupostos però finalment facilitar que es negociïn

Torra manté la pressió i exigeix un gest sobre autodeterminació per tramitar el projecte

zentauroepp46470608 reuni govern generalitat190108100926

zentauroepp46470608 reuni govern generalitat190108100926

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

ERC i el PDEcat es preparen per exercir el no, però sí. En un context d’equilibris de l’independentisme entre l’actitud més combativa i la voluntat negociadora, els diputats independentistes en el Congrés estudien la possibilitat de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat però finalment acabar retirant aquest text o bé fent tot el possible perquè no acabi prosperant quan es voti a la Cambra espanyola. Es tracta de mantenir la pressió màxima a Pedro Sánchez perquè faci un gest respecte al conflicte català. És en aquesta clau que es pot entendre la posició de fermesa expressada aquest dimecres pel president Torra, que ha anunciat que el sobiranisme no tramitarà els comptes estatals si Sánchez no és "valent" respecte al dret d’autodeterminació de Catalunya i la situació dels presos independentistes i els "exiliats".

En paral·lel a la pressió de Torra, els diputats d’Esquerra i la postconvergència afinen les seves estratègies. A falta que els comptes entrin en el registre del Congrés i es fixi dia per al seu debat, els dos partits especulen amb l’opció de presentar una esmena a la totalitat als comptes de Sánchez amb l’objectiu de traslladar de nou la pressió a la teulada socialista però sense arribar a tombar els pressupostos en la votació final.

És a dir, que es manté viva la voluntat de permetre l’admissió a tràmit del projecte de pressupostos, però alhora es tracta de transmetre a Sánchez que si vol que no hi hagi tal veto ha d’oferir alguna cosa. 

A ERC no s’ha abordat encara la qüestió, però amplis sectors advoquen per aquesta esmena. “Es tracta de guanyar temps. De forçar un debat. Sempre s’és a temps de retirar l’esmena abans que es voti”, apunta una veu republicana a qui la imatge de votar del braç del PP i Ciutadans contra Sánchez li desperta una alguna cosa més que esgarrifances.

Abans de les paraules de Torra aquest dimecres, el president del grup dels republicans en el Congrés, Joan Tardà, va tuitejar una sèrie de consideracions a tall d’avís per a navegants. “Hem dit sempre el mateix i ho complirem: perquè fins a negociació de pressupostos [Sánchez] s’ha de ‘moure’ en el judicial i avançar cap a un referèndum”.

Vot per separat

Notícies relacionades

Per la seva banda, el PDECat estudia la possibilitat d’un canvi en el debat de les esmenes a la totalitat, perquè es puguin votar per separat. És a dir, que els postconvergents presentarien la seva pròpia esmena amb un contingut evidentment sobiranista, amb la intenció de marcar perfil però sense la intenció real que aquesta esmena aconsegueixi la majoria, perquè el PP i Ciutadans –a part del Govern– rebutjarien el seu contingut. Alhora, el PDECat podria votar contra les esmenes de populars i taronges. Si es manté la votació en bloc de totes les esmenes, aquest possible moviment tàctic del PDECat no podria posar-se en pràctica.

I malgrat que la intenció dels partits és no tombar d’entrada els comptes, el president manté la tensió amb la Moncloa i afirma que és compatible prosseguir amb la mà estesa al diàleg i la negociació amb el Govern i alhora fer fracassar d’entrada els pressupostos, perquè en aquest cas, segons Torra, el Govern no s’ha mogut "ni un mil·límetre" des de la moció de censura respecte a la situació dels presos i "exiliats" i el dret d’autodeterminació de Catalunya. "El president Sánchez ha de ser valent, s’ha de moure, si es mou, si hi ha una decisió política sobre l’exercici del dret a l’autodeterminació [de Catalunya] comptarà amb el recolzament per tirar endavant la tramitació dels pressupostos", reclama el president.