GOVERN A ANDALUSIA

Un dels fundadors de Ciutadans creu que no haurien de pactar amb Vox

Francesc de Carreras demana al PP, el PSOE i Cs que busquin acords entre ells i deixin al marge els "extrems", Podem i Vox

zentauroepp14601962 francesc de carreras190108134044

zentauroepp14601962 francesc de carreras190108134044

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jurista Francesc de Carreras, un dels fundadors de Ciutadans a Catalunya, ha afirmat aquest dimarts que la formació taronja no hauria d’arribar a acords programàtics amb Vox, un partit "nacionalista espanyol" que, segons la seva opinió, se situa en un "extrem".

En una entrevista a l’emissora RNE, Carreras ha indicat que el fet que ara el PP i Cs necessitin el suport de Vox per poder formar Govern a Andalusia suposa "una situació molt incòmoda" per al partit liderat per Albert Rivera.

"Vox representa una cosa radicalment diferent de Cs, sobretot en un punt. Vox és un partit confessadament nacionalista espanyol, i una senya d’identitat de Cs és que és un partit no nacionalista", ha assenyalat, i ha afegit que la formació de Santiago Abascal pretén "canviar aspectes molt importants de l’Espanya constitucional".

"El partit no ha de pactar un programa amb Vox"

Carreras, catedràtic emèrit de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona, considera que sumar el suport de Vox per a la investidura del candidat del PP a la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, "no és el millor que li pot passar a Ciutadans".

Però, sobretot el partit taronja "no ha de pactar un programa amb Vox", una cosa que, a més, "resultaria impossible excepte en qüestions puntuals que després vagin sortint", ha afegit el jurista, que ha remarcat que el programa de govern que ha recordat a Andalusia és entre el PP i Ciutadans.

Aquesta ja va ser la idea que li va transmetre el president de Cs, Albert Rivera, l’última vegada que es van veure, el 6 de desembre al Congrés, durant l’acte per l’aniversari de la Constitució, on van comentar l’escenari a Andalusia després de les eleccions del 2 de desembre.

"Em va dir que no podien pactar amb Vox de cap manera, que pactarien amb el PP, que expressaven un desig de canvi a Andalusia i que aquest canvi es plasmava en un acord amb el PP. I que si Vox en darrer terme volia recolzar-los, que els recolzés, però en la investidura i sense cap acord de programa", ha detallat.

Pensar en l’interès general

Carreras ha afirmat que el PP, el PSOE i Cs són formacions que s’ubiquen "en el centre" en l’actual panorama polític nacional, mentre que "als extrems hi ha d’una banda Podem i, de l’altra, Vox", i els tres primers "no haurien d’acostar-se als extrems".

"Jo crec que caldria ser conscient, si es pensa en els interessos generals i no exclusivament en els interessos partidistes i a curt termini, que els que han d’arribar a acords –i hi ha moltes fórmules per arribar a acords– són els tres partits centrals: El PP, el PSOE i Ciutadans", ha subratllat.

Carreras ha afirmat que "la gran debilitat" del Govern de Pedro Sánchez és el seu acostament a Podem, que "vol canviar radicalment la Constitució", i a les forces independentistes catalanes, que "volen anar-se’n d’Espanya".

Molts socialistes prefereixen Cs abans que Podem

Notícies relacionades

D’altra banda, el catedràtic ha descartat que Ciutadans acabi depenent de Vox en el futur per poder governar en altres comunitats autònomes després de les eleccions del maig vinent. "No crec que s’estengui la fórmula" d’Andalusia, que, a més, "no seria desitjable", ha comentat.

El motiu, ha indicat, és que "hi ha molts socialistes a moltes comunitats, fins i tot a nivell de presidents socialistes, que desitgen més pactar amb Ciutadans o amb el PP que pactar amb Vox o amb Podem".