ANDALUSIA

El PP assumeix la negociació amb Vox davant de la negativa de Cs

García Egea es reunirà aquest dimarts amb Ortega Smith per avançar en un acord bilateral

Els populars assumiran la conselleria d'Hisenda, i els taronges, la d'Economia

zentauroepp45175035 teodoro garcia egea pp190103102110

zentauroepp45175035 teodoro garcia egea pp190103102110 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casadoha decidit assumir el cost d’escenificar l’acostament a Vox per aconseguir que Juan ManuelMoreno(PP) sigui el pròxim president de la Junta d’Andalusia gràcies a latriple aliança de dretes en aquesta comunitat.El tercer partit,Ciutadans, prefereix mantenir-se allunyat dels ultres formalment, tot i quede facto també acabarà formant part de l’Executiu regional gràcies als seus vots.Amb els26escons del PP, els21de Cs i els12de Vox, el trident aspira a posar fi als 36 anys de governs socialistes a Andalusia.

El PP, interessat a col·locar un dels seus barons al Palau de San Telmo davant del cicle electoral que s’acosta, ha decidit alliberar Ciutadans d’uns contactes “a tres bandes” que Vox ha sol·licitat en nombroses ocasions en els últims dies, però que els taronges no volen concedir-los per por de perdre vots pel centre. “Nosaltres no ens asseurem a negociar amb cap partit que no sigui el PP. Quan tinguem un acord tancat del Govern del canvi els hi presentarem als altres partits i ells hauran de decidir si hi ha legislatura o si la bloquegen, i hauran d’explicar la seva posició”, va declarar a aquest diari José Manuel Villegas, secretari general de Ciutadans.Aquest dirigent veu en aquesta “presentació als altres partits” l’únic contacte que la direcció de la seva formació espera tenir amb Vox en l’actual conjuntura. Aquesta foto general és la que, ara per ara, està disposat a concedir-los.

Una auditoria de la Junta

Mentrestant, el protagonisme que reclama el partit ultra arribarà aquest mateix dimarts a Madrid gràcies al PP. El número dos de Casado, TeodoroGarcía Egea, es reunirà amb el seu homòleg de Vox, JavierOrtega Smith, tot i que Génova no va voler informar sobre el lloc i l’hora de la trobada per treure’s una mica pressió. Els dos polítics ja van parlar per telèfon la setmana passada després que, durant 48 hores, la formació ultra amenacés de bloquejar la investidura i centrés la seva pressió a derogar la llei de violència de gènere. Divendres, el PP va cedir i va assumir part de la filosofia masclista de Vox i va defensar la necessitat de canvis legals perquè la protecció també arribi a“nens, avis o parelles del mateix sexe”. En aquest assumpte, els populars han arribat a un pacte bilateral amb Vox, ara per ara verbal, pel qual el PP s’ha mostrat disposat a modificar la llei al Congrés. Una voluntat que cauria en sac foradat en l’actual legislatura, perquè no sumaria prou recolzaments.

Notícies relacionades

Fonts de la direcció dels populars asseguren que estan oberts a arribar a pactes en altres àrees, com una auditoria de les despeses de la Junta i laretallada de l’Administració. Dues idees que també comparteix Ciutadans. Aquests contactes bilaterals PP-Vox discorren en paral·lel als que van començar ja fa setmanes entre PP-Cs. En les últimes hores, segons fonts dels dos partits, les dues formacions han avançat en el disseny d’un Executiu que comptarà amb una vicepresidència (per al líder taronja a Andalusia, JuanMarín) i, probablement,10 conselleries. La direcció de Ciutadans assegura que encara no està tancat l’organigrama, tot i que fonts del PP andalús concreten que l’àrea econòmica l’han dividit en dos: els populars dirigiranHisendai els taronges,Economia. Serà clau veure a quines mans acaben els dos departaments que més transferències gestionen: Sanitat i Educació.

L’‘aprimament’ de l’Administració que defensen les dues formacions no es veurà només en la reducció de conselleries (en aquests moments n’hi ha 13), sinó també que hi haurà menysdelegats territorialsa les vuit províncies. Tant els de Casado com els d’Albert Rivera confien a poder tancar el disseny de l’Executiu aquesta mateixa setmana, un acord que se sumarà al de les 90 mesures que van donar a conèixer el dia de Nadali que, a més del compromís de lluitar contra la violència de gènere, també inclou l’equiparació del sou de professors i metgesa la mitjana espanyola i universalitzar l’educació gratuïta fins als 3 anys.