Anar al contingut

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Les dades que desmenteixen Vox

De totes les denúncies per violència de gènere, només el 0,007% són falses

El 2016, van ser assassinades 38 dones i 10 homes

El Periódico

Les dades que desmenteixen Vox

Europa Press News

Segons el relat de Vox, han de dedicar-se recursos a la "violència intrafamiliar" en lloc de la violència masclista, equiparant de facto les morts de dones en mans de les seves parelles amb les d’homes. I els seus dirigents no es cansen de reivindicar mesures per evitar les denúncies falses per violència de gènere. Però, ¿què hi ha de cert en aquest relat? ¿Són comparables els assassinats de dones per qüestions de gènere amb els d’homes? ¿Hi ha tantes denúncies falses en aquest àmbit per haver de posar mesures per evitar-les?

Si fem un primer cop d’ull a les estadístiques, s’observa que el nombre de dones assassinades per homes des del 2003 ascendeix a 975, 47 de les quals són del 2018.

Segons l’informe 'Agressors sexuals amb víctima desconeguda' del Ministeri de l’Interior, existeix una violència estructural contra les dones. El principal perfil de l’agressor és d’un home jove d’entre 18 i 35 anys de nacionalitat espanyola. I la víctima és una dona jove, d’entre 18 i 35 anys, de nacionalitat espanyola també.

Un altre informe, aquest sobre l’homicidi a Espanya entre el 2010 i el 2012, mostra que la meitat de les dones assassinades ho són en mans de les seves parelles o exparelles, i el 91% dels assassins de dones són homes. Segons les dades del 2018, de les 47 dones mortes per violència de gènere, 30 van ser assassinades per les seves parelles i 17, per les seves exparelles o parelles en fase de ruptura.

En xifres corresponents al 2016, les víctimes mortals per violència de gènere van ser 38 dones i 10 homes, la qual cosa suposa el 79,2% contra el 20,8%.

Respecte a un altre dels arguments polèmics del partit ultra, del total de les més d’1,2 milions de denúncies per violència de gènere presentades entre el 2009 i el 2017, únicament 96 van ser falses. Això equival al 0,0078%.

 

Una sentència del Constitucional desmunta també la pretensió de Vox d’igualar el tracte als homes suposadament maltractats amb les dones víctimes de violència masclista. L’alt tribunal va avalar per primera vegada el 2008 la constitucionalitat de la Llei de Violència de Gènere, aprovada el 2004, que contempla un augment de penes en cas que el maltractador sigui home. És a dir, recull un agreujant de gènere per incrementar les penes en cas de lesions, maltractaments, amenaces i coaccions lleus quan els cometen homes contra les seves parelles o exparelles –art.153.1 del Codi Penal–.

La petició de Vox d’eliminar els ajuts a dones víctimes de violència de gènere per donar suport al Govern a Andalusia ha tornat a posar sobre la taula els dubtes sobre si és o no adequat un tractament diferenciat per gènere per a aquests delictes. Aquests dubtes ja van ser analitzats per l’Alt Tribunal, que va estudiar fins a 127 qüestions de constitucionalitat que qüestionaven la mesura, i va determinar que la diferenciació per gènere és "raonable i proporcionada", per les "altíssimes" xifres i el seu desvalor.