EL TAULER ANDALÚS

El PP assumeix els postulats de Vox sobre la violència masclista

Casado proposa ampliar la protecció a homes, nens i avis maltractats

Populars i taronges van defensar anys enrere iniciatives per equiparar tota la "violència intrafamiliar"

zentauroepp46387658 graf3466  albacete  30 12 2018   el presidente del pp  pablo190101165424

zentauroepp46387658 graf3466 albacete 30 12 2018 el presidente del pp pablo190101165424 / Manu

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP de manera clara i Ciutadans amb tebiesa ara per ara han assumit aquest divendres els postulats de Vox sobre la violència que pateixen les dones en mans de les parelles o exparelles. Els populars i els taronges necessiten el recolzament dels 12 diputats ultres perquè Juan Manuel Moreno (PP) es converteixi en el futur president de la Junta d’Andalusia i no han dubtat a cedir davant del partit de Santiago Abascal, que porta en el seu programa electoral la derogació de la norma específica per prevenir i lluitar contra aquesta xacra social. Miguel Lorente, exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere, va declarar a EFE que els arguments de Vox sobre les denúncies falses i la seva insistència que els homes també són víctimes formen part del "postmasclisme", una forma de masclisme que busca generar "confusió" i "mantenir la passivitat de la societat". 

Després que dijous Vox amenacés PP i Ciutadans de bloquejar la investidura si no atenen les seves reivindicacions i no s’asseuen amb ells a negociar, divendres es va fer de dia amb la notícia, avançada per 'El Mundo', que Pablo Casado anava a proposar a Abascal "ampliar les garanties i protecció" a "homes que han patit la violència familiar". “Nens, avis o parelles del mateix sexe mereixen també la protecció de l’Estat", van assegurar fonts de la direcció del PP. Segons Gènova, aquest compromís l’assumeix de manera bilateral amb Vox, en paral·lel a l’acord ja tancat de 90 punts amb Ciutadans, en el qual els de Casado i els d’Albert Rivera  van assenyalar que aplicaran "amb dotació pressupostària suficient" la norma andalusa contra violència masclista.

Sense crítiques internes ara per ara

El president del PP va tenir un acte a Gran Canària en el qual va escenificar aquest gir, va parlar de "violència domèstica o l’anomenin com l’anomenin" i va assenyalar que el "75% de les víctimes de la violència a la llar són dones, però també hi ha un 25% que no ho són, que són nens, gent gran o homosexuals". Segons Gènova, va prendre dades de les denúncies recollides a l’informe del Consell General del Poder Judicial de l’any 2011. 

Ara per ara, Casado no ha hagut de fer front a crítiques internes davant d’aquest acostament a Vox i només el president del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, s’ha mostrat alarmat davant del festeig als populistes.

En el PP s’insisteix que la modificació de la norma no suposaria "renunciar a un sol euro per a les dones", però que "cada cas mereix una atenció especial". No obstant, segons els experts, Vox ha aconseguit ja que PP i Cs facin diversos passos enrere en la lluita contra la igualtat. La presidenta de l’Audiència de Navarra, Esther Erice, va declarar a EFE que la violència contra els homes es dona "en una proporció tan petita que no necessita una llei específica". I respecte a les denúncies falses, va recordar que les condemnes per aquest assumpte des del 2009 només són 96 (el 0,0078%). 

Les altres violències

El secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, va assenyalar a aquest diari que tant PP com Ciutadans defensaven posicions similars fa anys, però que per "por" van acabar "doblegant-se davant de l’esquerra". En part, Ortega Smith té raó. Quan es va debatre la llei de violència de gènere fa 14 anys, la portaveu popular en aquest assumpte, Susana Camarero, va considerar que la llei era "ineficaç" i excloïa "els grans, els homes, els nens i els homosexuals".

El cap de files del PP era llavors Mariano Rajoy i, com a líder de l’oposició, va assegurar que no votarien en contra de la llei de José Luis Rodríguez Zapatero, però que en plantejarien una altra perquè incloguessin aquests col·lectius també. Es referia a una llei en línia a la de violència "intrafamiliar" que ara reclama Vox i que Ciutadans també va proposar en les generals del 2015. El número dos dels taronges, José Manuel Villegas, els vots del qual serien necessaris per fer qualsevol canvi en aquest assumpte al Parlament andalús, va declarar que no van aconseguir explicar bé la seva idea fa tres anys i que ara es limitaran a defensar-la també, tot i que consideren que les agressions masclistes són "la prioritat".

20 minuts per telèfon

Notícies relacionades

El gest va ser ben vist a Vox, encara que els ultres estan esperant encara que Villegas accedeixi a reunir-se amb Ortega Smith per parlar de les mesures que el Govern andalús durà a terme. De moment, amb qui es tornarà a veure el secretari general de Vox és amb Teodoro García Egea, el seu homòleg en el PP. El dirigent popular li va telefonar aquest divendres a la tarda per demanar-li el seu recolzament a la investidura de Moreno. Segons va informar Gènova, la trucada va durar 20 minuts, el to va ser "afable" i no es va parlar de les lleis contra la violència masclista.

García Egea i Ortega Smith van abordar les prioritats del pròxim Executiu, entre les quals una auditoria de les despeses de la Junta, l’optimització dels recursos, el desmuntatge de l’anomenada Administració paral·lela i el foment de la inversió. Els dos dirigents es tornaran a reunir (ja ho van fer fa uns dies per tancar l’acord de la mesa del Parlament) dimarts per continuar "desenvolupant els punts d’acord abans de la investidura de Moreno".