EL TAULER ANDALÚS

Vox amenaça de bloquejar Andalusia si se'l "menysprea"

Els ultres critiquen el PP i Ciutadans per no negociar amb ells i tractar-los com "esclaus"

Els taronges responen que la prioritat és el canvi i que les mesures es debatran després al Parlament

zentauroepp46361862 abascal vox190102132808

zentauroepp46361862 abascal vox190102132808 / CRISTINA QUICLER

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Julia Camacho

Aquest dijous Vox va amenaçar el PP i Ciutadans de no recolzar l’elecció del conservador Juan Manuel Moreno com a futur president de la Junta d’Andalusia si aquests dos partits continuen “menyspreant” i “faltant al respecte” als seus 400.000 votants. “Pretenen que anem com esclaus a posar la firma al seu document”, es va queixar amb to d’enuig Javier Ortega Smith, secretari general de Vox, amb referència al paquet de mesures i al repartiment del Govern que estan negociant els populars i els taronges aquests dies. “Si volen els nostres vots per recolzar un determinat candidat, hauran de reunir-se amb nosaltres i els tres partits, amb molt respecte, i haurem de posar sobre la taula les nostres propostes. Tenim 12 diputats i no imposarem la totalitat del nostre programa, però, sí, una part que considerem prou important per donar el nostre vot a un candidat que no és del nostre partit”, va declarar per telèfon a aquest diari Ortega Smith. Una d’aquestes idees que consideren clau és la derogació de la llei contra la violència masclista.

El pols que la formació ultra està adreçant als altres dos partits de la dreta amenaça de bloquejar el procés d’elecció de Moreno (PP) com a successor de Susana Díaz (PSOE). Fins ara, Ortega Smith s’ha reunit amb Teodoro García Egea, el número dos del PP, però només amb ell. No se l’ha vist amb José Manuel Villegas, el negociador i secretari general de Ciutadans, un partit amb el qual Vox està especialment molest. La formació de Santiago Abascal lamenta que tant el seu líder, Albert Rivera, com Manuel Valls, el candidat independent que els taronges recolzen per a l’alcaldia de Barcelona, hagin assenyalat la seva voluntat de posar un “cordó sanitari” entorn d’ells i hagin afirmat que no tenen res a parlar amb Vox. “S’obliden d’un petit detall. La suma de vots del PP (26 escons) i Ciutadans (21) no els arriba per designar un president de la Junta. Sigui Juan Manuel Moreno, Juan Marín o Perico de los Palotes”, va recalcar Ortega Smith. ¿Vox està buscant la repetició electoral? “No, podran anar a buscar els vots del PSOE. I, si no, hauran d’explicar als electors que s’ha de tornar a votar, perquè s’ha fracassat en l’opció històrica de posar fi al mandat socialista, perquè han menyspreat Vox i no han acceptat cap de les seves propostes”, va respondre el dirigent d’extrema dreta.

El pla de Villegas

Davant d’aquesta amenaça, expressada també per Abascal a Twitter, Villegas va considerar que Ciutadans només pot continuar treballant i “tancant” l’acord amb el PP. Quan el tinguin, el presentaran “a la societat andalusa i als altres partits”. És en aquest moment en què el dirigent taronja deixa la porta oberta a reunir-se amb Vox. “Ells s’hauran de posicionar amb el seu vot: o hi ha legislatura de canvi o bloquegen la situació”, va afegir.

En aquesta línia, Juan Marín, el líder de Ciutadans a Andalusia i possible futur vicepresident de la Junta, va insistir que l’acord és amb el PP. A partir d’allà, va continuar, serà Vox o, fins i tot, el PSOE i Endavant Andalusia els que “legítimament” decideixin el que volen fer amb els seus vots. I va adreçar un missatge per acostar posicions. “El pacte no es toca, però és després al Parlament on es tramiten les lleis, les reformes de llei, els Pressupostos... allà és on s’ha de fer el joc polític”, va dir, insinuant que serà en aquella segona fase, ja a la Cambra, quan es podran atendre les reclamacions de Vox i comprovar llavors l’entesa entre les tres formacions.

Idees de Vox ja incloses

I és que, a més de reclamar la retirada de dotació pressupostària en la lluita contra la violència de gènere i substituir aquesta llei per una de violència intrafamiliar, el decàleg de mesures que Vox posa sobre la taula està ja recollit, gairebé textualment, en el pacte programàtic entre el PP i Ciutadans. És el cas de la reducció d’impostos i el desmuntatge de l’administració paral·lela, i el punt referent al recolzament del món rural i els seus modes de vida també ha sigut àmpliament defensat pel PP, tant que va arribar fins i tot a promoure en campanya la creació d’una vicepresidència d’Agricultura i Ramaderia. Ni la caça ni els toros han sigut criticats per aquestes formacions.

Notícies relacionades

El PP andalús, per la seva part, va apel·lar a l’“altura de mires” per poder desallotjar el PSOE després de 36 anys del Palau de San Telmo i va ressaltar que “el canvi no es tracta només d’un nou Govern, també d’una nova manera de fer política, en la qual es posi el benestar dels andalusos per sobre de les ideologies”. No obstant, la secretària general del partit, Dolores López, creu que “com més grups participin en els acords importants, millor”.

En el PSOE consideren que, vist el xoc entre les tres forces de la dreta, presentaran Díaz a la investidura, que serà, com a molt tard, el dia 16. La presidenta en funcions va dir fa setmanes que es considerava legitimada per fer-ho tot i que en aquest temps no ha mantingut ni una sola reunió amb els grups parlamentaris per aconseguir el seu suport.