URGENT

El PP i Cs segellen el canvi polític a Andalusia amb el suport de Vox

Juan Manuel Moreno es convertirà en el sisè president de la Junta

Cs presidirà una mesa del parlament en el qual totes les forces polítiques tindran veu i vot

pp-y-cs-se-renen-para-concretar-la-composicin-de-la-mesa-y-la-investidura-en-andaluca / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Vint-i-cinc dies després de les eleccions, i després d’unes negociacions “difícils i complexes”, plenes de recels i desconfiances i dubtes sobre la identitat del tercer actor necessari perquè tirés endavant, el PP i Ciutadans van tancar ahir l’acord que dona per liquidada l’etapa del PSOE al capdavant de la Junta d’Andalusia després de gairebé 37 anys i obre pas a l’alternança a l’única regió on fins ara no s’havia produït. Per a això, Cs ha cedit en la seva aspiració a una presidència de la Junta que va estar reclamant fins ben avançada la negociació i a més aconsegueix minimitzar l’impacte d’un executiu amb el recolzament de Vox maniobrant per incloure totes les forces parlamentàries amb veu i vot a la mesa que presideix el Parlament autonòmic.

Les eleccions van posar del revés el mapa polític andalús. Davant la impossibilitat de formar govern del PSOE i Endavant Andalusia, els 12 escons de Vox eren decisius per a un govern alternatiu del PP i Ciutadans. Amb una gran sintonia programàtica, recollida en un acord de 90 punts que servirà de full de ruta de la legislatura, l’únic que fallaven eren els recels dels d’Albert Rivera per recolzar-se en una formació que els seus socis europeus han deixat de banda. I més davant la proximitat d’un vertiginós cicle electoral: municipals, europees, autonòmiques i potser generals. D’aquí l’interès de la formació taronja per implicar els socialistes per fer veure que no havien de dependre de Vox.

Fonts del PP van confirmar aquests dies que el partit de Santiago Abascal, malgrat les seves constants crides a les xarxes socials a no menystenir els seus 400.000 votants, no va reclamar cap mesura a canvi del seu recolzament, però sí ser a la Mesa de la Cambra amb veu i vot. Una presència gens fútil, perquè la mesa és la que marca els temps del poder legislatiu i pot facilitar, o no, els temps al nou executiu i donar-li aire. Ciutadans va intentar de totes les formes que la composició de la mesa (inclosa la presidència que reclamaven per a ells) tirés endavant amb el recolzament del PSOE. Però ahir van reconèixer que era “completament impossible”, atesa la negativa dels socialistes a entrar en qualsevol acord on hi sigui Vox. Un cop tancada aquesta porta, l’única via possible per donar imatge de centralitat i complir la voluntat de pluralitat que han expressat els andalusos a les urnes” va ser la de jugar a donar cabuda a totes les forces parlamentàries, des de Vox fins a Endavant Andalusia.

Notícies relacionades

Amb aquesta fórmula, definida ahir pel líder del PP Juan Manuel Moreno com a “audaç i generosa”, la presidència de la cambra queda, doncs, en mans de Ciutadans, mentre que les vicepresidències se les repartiran el PSOE, el PP i Endavant Andalusia (amb el lloc “cedit” per la formació taronja al renunciar a presentar un candidat propi). La coalició d’esquerres va defensar que ells no havien entrat en cap acord amb el bloc de les dretes, sinó que aconseguien el que els corresponia per dret. Així mateix, les tres secretaries quedaran en mans del PSOE, el PP i Vox, tot i que aquest últim necessitaria el recolzament d’almenys una desena de diputats del PP o Cs que des de les files populars asseguraven que en una votació secreta aconseguirien sense problemes.

Resolt l’escull de la composició de la cambra, tant el PP com Ciutadans van posar fil a l’agulla per perfilar l’última etapa del camí de la Junta d’Andalusia. “Si tot va com està previst i tots complim, és més que previsible que jo sigui el pròxim president de la Junta d’Andalusia”, va dir Moreno. Els seus equips negociadors ja van començar a perfilar l’estructura i la composició del nou executiu i amb un repartiment equitatiu de conselleries. La idea, va dir Moreno, és tenir-ho tot llest a mitjans de gener. De forma paral·lela, el PP es va reunir amb Vox per informar-lo de l’acord subscrit i del procés fins a la investidura.