MISSATGE DE CAP D'ANY

El Govern respon a Torra: "Diàleg i llei, davant el monòleg independentista"

El PP i Cs competeixen a demonitzar el discurs de Torra i el PSC el veu ancorat en el passat

Casado exigeix a Sánchez que "posi ordre" davant d'uns independentistes "descontrolats"

zentauroepp46372701 madrid  28 12 2018  pedro s nchez  presidente del gobierno  181229235343

zentauroepp46372701 madrid 28 12 2018 pedro s nchez presidente del gobierno 181229235343 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha insistit aquest dilluns que la seva resposta al missatge institucional de Cap d’Any del president de la Generalitat, Quim Torra, és la que ja estat donant reiteradament: "Diàleg i llei, davant el monòleg independentista”.

Fonts de la Moncloa han reiterat que "hi ha sortides per resoldre els problemes i les necessitats de tothom", però "dins de la Constitució i amb els valors propis d’una democràcia".

Ahir a la nit, en el primer missatge institucional com a president de la Generalitat, Torra demanava al Govern "voluntat d’encarar un diàleg creïble, sincer i valent" que possibiliti "una solució democràtica i política".

En aquest sentit, l’Executiu de Pedro Sánchez ha recalcat que la seva resposta és "diàleg i llei", però sempre, ha dit, "pensant en els problemes reals dels ciutadans, de tots els catalans, no només d’una part".

Reacció del PP i Cs

D’altra banda, l’oposició, en la seva carrera per veure qui mostra més contundència envers l’independentisme mentre senten l’alè de Vox per l’extrem dret, tant el PP com Ciutadans han sortit en bloc a demonitzar el missatge de Cap d’Any del president Quim Torra, que ha donat més teca als seus antagonistes amb la seva crida a "rebel·lar-se per "fer caure els murs de l’opressió". Tant populars com taronges reclament més duresa contra el sobiranisme.

Per exemple, el líder del PP, Pablo Casado, va acusar el cap del Govern de "cridar a la sublevació" i "arengar a la violència" i va exigir al president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, que "posi ordre" perquè els independentistes estan "descontrolats" i "aquesta nova amenaça no pot quedar impune". "¿A què espera Sánchez per posar ordre i preservar la unitat d’Espanya? 155 ara", va escriure Casado en el seu compte oficial de Twitter.

"El líder d’una secta"

El president del PPC, Alejandro Fernández, tampoc ha volgut fer curt. "Com si del líder de la secta del sol es tractés, Quim Torra pretén un impossible [cap regió de la Unió Europea té dret a l’autodeterminació] i crida els seus fidels a "rebel·lar-se i sacrificar-se quan la realitat s’imposi". Un perill", va escriure Fernández també a Twitter.

Per la seva part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va considerar que el cap del Govern "es ratifica en el desafiament separatista i insisteix a seguir amb el cop". "Ignora la majoria de catalans i demana als seus que es ‘rebel·lin’", va retreure la dirigent liberal, que va qualificar de "perill públic Torra" i va demanar a Sánchez que "reaccioni".

Les paraules d’Arrimadas han trobat ressò en la reacció del seu candidat per a les eleccions municipals de Barcelona, Manuel Valls. "Un discurs inquietant de Quim Torra que no té a veure res amb la convivència", va escriure l’ex primer ministre francès a Twitter. "Un discurs de ruptura i d’enfrontament que la majoria dels catalans rebutgem. ¡Prou! ", va prosseguir.

Discurs parcial

Notícies relacionades

Per la seva part, el líder del PSC, Miquel Iceta, també va criticar que Torra no es dirigíst "al conjunt dels catalans i les catalanes".

"És un discurs ancorat en l’any 2017 i no pensat per a l’any 2019. No permet avançar cap a una solució acordada. I per tot això no és un discurs útil per avançar", va afirmar el dirigent socialista.