REACCIONS A LA COMPAREIXENÇA DE SANCHEZ

Casado qualifica de "catastròfic" el Govern del PSOE

El líder del PP denuncia que s'estan repetint els mateixos errors de Zapatero, mentre que Ciutadans acusa l'Executiu d'"atrinxerar-se a la Moncloa"

zentauroepp46181710 graf3637  murcia  08 12 2018  el presidente nacional del pp 181215185826

zentauroepp46181710 graf3637 murcia 08 12 2018 el presidente nacional del pp 181215185826 / CRISTOBAL OSETE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del PP, Pablo Casado, ha qualificat de "catastròfic" el resultat dels sis mesos de Govern de Pedro Sánchez, que, a parer seu, està repetint els errors del seu antecessor socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, que van conduir a "una crisi institucional i territorial gravíssima".

Des de Logronyo, on ha presentat els candidats del PP a l’alcaldia de la capital, Cuca Gamarra, i del Govern de La Rioja, José Ignacio Ceniceros, Casado ha afirmat que Sánchez prova de "destruir" des que governa tot el que va fer l’Executiu de Mariano Rajoy i no ha acceptat cap dels acords que, segons ha dit, li va oferir en la primera trobada entre tots dos a la Moncloa l’estiu passat.

El líder dels populars ha reiterat el missatge en què insisteix en els últims dies, que l’arribada del PP al Govern d’Andalusia és "el primer pas" del que passarà en les autonòmiques i municipals del maig i aquestes, al seu torn, un avançament "per a la recuperació del Govern d’Espanya".

Casado s’ha preguntat "què més ha de passar a Catalunya perquè el Govern actuï", i ha assegurat que Sánchez "està actuant com un titella dels independentistes", fins al punt d’assenyalar que "és el primer president que governa sense haver guanyat les eleccions i de la mà dels que volen trencar Espanya". "Per pagar els vots de la moció de censura està fent tot el que demana Torra Puigdemont", va afegir.

"Atrinxerat" a la Moncloa

Per la seva banda, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha assegurat que l’any acaba amb un Executiu socialista "dèbil" i un president "atrinxerat a la Moncloa" que es nega a convocar eleccions generals. Segons Villegas, el Govern de Sánchez té "problemes interns" pelsescàndols  que han afectat els seus ministres i es recolza en "els que volen trencar Espanya" –els partits independentistes–, i posa així "en perill" la situació política i la recuperació econòmica.

"Els separatistes volen Sánchez a la Moncloa i allà el mantenen separatistes", va denunciar abans de retreure al president que, "per pagar aquests vots, segueix dia rere dia humiliant" els espanyols i els catalans no independentistes "amb concessions i reunions amb el senyor Torra", adoptant una "actitud de submissió i servilisme".

Concretament, el secretari general de Ciutadans ha assenyalat que Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, "s’intercanvien documents que després Sánchez oculta als espanyols", amb referència al document amb 21 demandes que el governant autonòmic li va entregar en la seva recent trobada a Barcelona.

Per tot això, Villegas ha tornat a exigir al cap de l’Executiu que posi fi a aquesta legislatura "agònica" i permeti que els espanyols puguin votar en unes eleccions generals "com més aviat millor".

Incompliments socialistes

El secretari de Relació amb la Societat Civil i Moviments Socials de Podem, Rafael MayoralRafael Mayora, ha demanat "valentia" al Govern per continuar compromès amb els acords aconseguits amb Podem en el pacte pressupostari. Si bé Mayoral ha reconegut assoliments com la pujada del salari mínim, també ha lamentat que l’Executiu no n’hagi complert d’altres.

En particular, ha criticat que no hagi acceptat limitar el preu dels lloguers com reclamava Podem i ha alertat reiteradament sobre els plans que els "fons voltor" tenen per a Espanya a fi d’aconseguir el mercat de la vivenda.

Notícies relacionades

"No es tracta de ser moderat, es tracta de ser compromès", ha remarcat Mayoral a l’advertir al Govern que "falten moltes coses" per complir dels acords que va assolir amb Podem i que si no es compleixen"se’ls ha d’empènyer  amb mobilització social".

Segons Mayoral, a més de ser l’any del desallotjament de Mariano Rajoy del Govern, també ha sigut el de la vaga feminista i les mobilitzacions de pensionistes. Segons el seu parer, són els "moviments populars" els que van empènyer el PSOE a abordar la moció de censura i els que continuaran sent protagonistes del canvi social.