BALANÇ DE FINAL D'ANY

Sánchez frena Torra

El Govern reclama al president que deixi el "monòleg" de l'autodeterminació i s'assegui a negociar

El cap de l'Executiu fa un balanç triomfal sense revelar què farà si no salva el Pressupost

undefined46372764 madrid  28 12 2018  pedro s nchez  presidente del gobierno  181228164820

undefined46372764 madrid 28 12 2018 pedro s nchez presidente del gobierno 181228164820 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez acaba el 2018 amb un balanç triomfalista dels seus set mesos al capdavant de la Moncloa i la voluntat d’esgotar una legislatura que depèn en bona mesura de si aconsegueix encarrilar un diàleg amb els independentistes que permeti rebaixar la crisi i salvar l’aprovació dels Pressupostos. Res del que va dir aquest divendres el president en la seva compareixença després de l’últim Consell de Ministres de l’any revela que hi hagi una base real per alimentar l’optimisme en relació amb Catalunya o un pla per sobreviure si no tiren endavant els comptes públics.  

Una setmana després de la trobada entre Sánchez i Quim Torra a Barcelona, sembla haver-se instal·lat, de nou la fredor, amb crides d’atenció i sense una data concreta marcada al calendari per tornar a veure’s (van dir que seria al gener). 

En aquest clima Sánchez va aconsellar aquest divendres a Torra que torni l’esperit del comunicat que van pactar en el Palau de Pedralbes i no torni a caure en la temptació d’agitar el discurs radical. El president va parlar per primera vegada de la seva reacció al rebre la llista de 21 punts que li va plantejar el president. Va dir que li va respondre en privat el mateix que diu en públic. A saber: "Cal passar de la voluntat de diàleg al diàleg real", l’únic camí és el que reflecteix la declaració conjunta, llei i diàleg, perquè "aquesta és la visió i les altres coses són monòlegs".

És la fórmula trobada per l’Executiu per frenar una eventual nova escalada de reivindicacions de Torra i tornar al marc de l’'esperit de Pedralbes' quan hi ha tant en joc (als dos costats) però sense tensar (encara més) la relació. Sánchez va enviar l’encàrrec, però va evitar elevar el to en una compareixença molt mesurada, amb respostes sintètiques, òbvies que van defugir la confrontació. 

Mig ple o mig buit

Sánchez necessita que la distensió amb la Generalitat prosperi en termes pràctics. D’ERC  i el PEDECat depèn que pugui aprovar els Pressupostos, que té previst presentar en el Congrés a finals del mes de gener. A dies, aquest vas es veu mig ple o mig buit. La reunió del 20-D i el recolzament dels dos partits catalans al camí del dèficit, la setmana passada, van esperonar l’optimisme. Veus en el PP, Podem i el Govern van voler veure llavors que seria possible aprovar els comptes i acabar la legislatura. El to dur del discurs de les dues forces en el Senat, aquest dijous, i la revelació de Torra que havia plantejat 21 punts a Sánchez han refredat una mica aquestes expectatives. 

Els independentistes repeteixen la idea que sense una proposta política per a Catalunya no votaran a favor dels Pressupostos. Sánchez va respondre aquest divendres que el pla per resoldre la crisi ha de sortir de les forces polítiques catalanes i ha de concitar la majoria de dos terços del Parlament. "La Generalitat de Catalunya i els grups parlamentaris sustentin i permetin la tramitació d’aquests Pressupostos". Queda obert a reflexions si el president estava limitant la seva petició a la "tramitació" (és a dir, que no la bloquegin amb esmenes a la totalitat, la qual cosa li donaria tres mesos d’oxigen) o bé que l’aprovin (verb que no va utilitzar), la qual cosa li permetria esgotar la legislatura.

Depenent del que duri el seu mandat, Sánchez veurà o no des de la Moncloa l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. L’Executiu socialista va dir que es materialitzaria abans de l’estiu, després va marcar la data de final d’any, i aquest divendres el president ho va deixar en l’aire. "Si hem esperat quaranta anys, esperar uns mesos més no és problema, almenys per a aquest Govern", va esquivar per recordar que el procés és "garantista" i que la família té ocasió de plantejar esmenes al procediment.

Vox no es domestica

Sánchez va reflexionar sobre l’auge de l’extrema dreta i va enviar, també, avisos a navegants. Va advertir al PP i Ciutadans que si el seu pacte amb Vox a Andalusia els porta a retallar llibertats recollides en lleis aprovades en el Congrés o a posar en perill la llei de violència de gènere o mesures que perjudiquin la seguretat de les dones, l’Estat actuarà amb "tots els seus instruments".

Notícies relacionades

El president va retreure la radicalització del PP i Cs per capturar el vot que s’escapa cap al partit de Santiago Abascal. Va acusar el líder dels conservadors, Pablo Casado, de dirigir la "involució" del seu partit. "Si creuen que moderaran a la ultradreta per pactar amb ella, s’equivoquen", va vaticinar. 

A Albert Rivera li va recordar que hi ha sumes incompatibles. "Estar alhora amb el sentit comú i els extremistes no és possible. “Lamentablement Ciutadans abraça les tesis de la ultradreta i s’hi recolza per governar a Andalusia, i espero que els espanyols en prenguin nota”. Això va ser el més a prop que va estar de referir-se a eleccions.