LA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern esgrimeix motius de seguretat per rebutjar el trasllat de Franco a l'Almudena

Un informe de 12 pàgines al·lega que la inhumació a la catedral madrilenya podria comportar risc d'amenaces terroristes, col·lapse o enfrontaments

el-gobierno-intenta-impedir-que-franco-sea-enterrado-en-la-almudena-por-razones-de-seguridad-y-orden-pblico / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern ha posat finalment negre sobre blanc les raons amb què argumenta el seu rebuig de l’enterrament de Francisco Franco a la catedral de l’Almudena, com pretén la família del dictador. La fórmula triada, que ja va avançar EL PERIÓDICO, passa per al·legar motius de seguretat, i ara la recull un informe de 12 pàgines de la Delegació del Govern a la Comunitat de Madrid.

El document, que va avançar ‘El País’ i el contingut del qual han confirmat fonts de la Moncloa a aquest diari, assenyala que, una vegada exhumades les restes de Franco del Valle de los Caídos, no s’haurien de portar al temple madrileny per raons d’ordre públic, risc d’amenaces terroristes, col·lapse o enfrontament dins de la cripta. Col·laboradors del president de l’Executiu, Pedro Sánchez, ja van assenyalar que el dispositiu per garantir que el dictador no seria exaltat ni profanat seria de tal envergadura que els familiars d’altres morts que són al mateix recinte veurien retallat el seu dret de visitar les tombes amb normalitat. 

L’informe de la Delegació del Govern apunta que les visites a la tomba de Franco, xifrades en més de 366.000 el 2018, segons Patrimoni Nacional, augmentarien en cas de traslladar-se les restes a l’Almudena, al centre de Madrid, ja que és un lloc més accessible que el Valle de los Caídos. I recorda que ens trobem en el nivell 4 d’alerta terrorista, i per això s’ha de prestar especial atenció als llocs en què pugui concentrar-se un elevat nombre de persones i ser, doncs, objectiu d’un atemptat.

La inhumació a la catedral podria disparar, afirma l’informe, el risc de conflictes violents arran d’enfrontaments entre partidaris i detractors de la figura del dictador que podrien alterar la pau social i l’ordre públic. Fins i tot al·ludeix a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que va avalar la decisió de prohibir estelades a la final de la Copa del Rei del 2016 per perill que es desencadenessin aldarulls violents. El risc d’enfrontaments en cas que les restes de Franco descansessin a l’Almudena seria, segons l’informe, evident. 

Llibertat religiosa

A més, conclou que el fet que el temple hagués de tancar-se en diferents ocasions per garantir la seguretat, vulneraria la llibertat religiosa de les persones que volguessin acudir-hi per les seves creences, així com dels que viuen o treballen a la zona, que es veurien afectats per les aglomeracions.

Notícies relacionades

El document desaconsella, doncs, la inhumació a la cripta de l’Almudena, propietat dels Franco, i recomana buscar un altre lloc.

La Moncloa, que primer va apuntar el juliol com el mes en què Franco sortiria del Valle de los Caídos, espera ara poder aprovar el trasllat al gener. No podrà executar l’acord, no obstant, sense donar l’oportunitat abans a la família d’impugnar-lo davant delTribunal Suprem.