EXHUMACIÓ DEL DICTADOR

L'alcaldessa del PP d'un poble de Lleó ofereix el seu cementiri per a Franco

El PSOE qualifica d'"innocentada" la iniciativa del consistori de Cubillas de Rueda i demana als 'populars' que desautoritzin la regidora

franquistas-tumba-franco

franquistas-tumba-franco

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’alcaldessa de Cubillas de Rueda (Lleó), Agustina Álvarez Llamazares (PP), va oferir el passat 20 de novembre, a través d’una carta dirigida a la Fundació Nacional Francisco Franco, el cementiri municipal de la localitat per donar empara a les seves restes mortals, que actualment es troben al Valle de los Caídos i que el Govern d’Espanya preveu exhumar.exhumar.

A la carta, publicada per la Fundació en la seva pàgina web, en la qual apareix la firma d’Álvarez Llamazares, l’alcaldessa assenyala: "tenim un bonic cementiri municipal, nou i molt cuidat en una zona tranquil·la de la província de Lleó, un lloc idoni de descans per reposar la seva ossera".

En l’esmentat oferiment, datat el dia de l’aniversari de la mort del dictador, la regidora afirma que Cubillas de Rueda és una zona que "va ser molt coneguda en vida per Franco, ja que acudia a pescar salmó a l’Esla i constituïa zona de pas per a les seves caceres a Riaño i els Picos d’Europa, per la qual cosa seria un lloc familiar i acollidor a la seva persona".

Per això, Álvarez Llamazares assegura a la carta que a la localitat estarien "encantats de ser el lloc definitiu de les restes del General Franco i poder oferir-li un espai de descans i respecte adequat".

Reacció socialista

Després de conèixer-se la notícia, el secretari general del PSL-PSOE, Javier Alfonso Cendón, ha demanat al president provincial del PP, Juan Martínez Majo, que desautoritzi la seva alcaldessa a l’Ajuntament de Cubillas de Rueda, Agustina Álvarez Llamazares, per oferir el seu municipi per acollir les restes de Franco.

"Aquest any la innocentada se’ls ha escapat de les mans i han fet una broma macabra", ha assenyalat el líder dels socialistes lleonesos, segons ha informat el partit polític a Europa Press a través d’un comunicat.

El també president de l’Associació per a l’Estudi de la Repressió a Lleó (Aerle) ha argumentat que la província de Lleó "és una de les més castigades d’Espanya per la repressió de la dictadura franquista, amb més de 12.000 víctimes registrades".

Cendón ha afegit que, a més, el municipi de Cubillas de Rueda en particular compta amb 15 represaliats, pel que ha reclamat a la seva regidora que "exerceixi el seu càrrec com a representant de tots els veïns" i que reflexioni "abans de prendre decisions unilaterals en les quals sembla confondre la majoria absoluta amb l’autoritarisme".

Vinculada a la memòria històrica

Així mateix, ha indicat que "és una ofensa a les víctimes del franquisme que, des de la província de Lleó, on va néixer el moviment per a la Recuperació de la Memòria Històrica i on continuen sense obrir-se desenes de fosses comunes, sorgeixi cap oferiment per acollir les restes del dictador que va mantenir Espanya sota la seva bota durant 40 anys".

Notícies relacionades

La direcció provincial del PSOE també recolza la petició del portaveu del Grup Socialista a l’Ajuntament de Cubillas de Rueda, Ángel López Carballal, que ha exigit la dimissió de l’alcaldessa del PP.

"En cas que no dimiteixi voluntàriament, el PSOE reclamarà als responsables provincials del PP que prenguin mesures a fi d’actuar contra actituds que haurien d’estar desterrades de qualsevol formació que es digui democràtica", ha conclòs Cendón.