NOVA ETAPA

Vox reclama negociar l'acord PP-Cs a Andalusia per recolzar la investidura

El partit taronja aconsegueix la presidència del Parlament en una sessió que anticipa una convulsa legislatura

zentauroepp46368438 graf2765 sevilla  27 12 2018   el secretario de organizaci n181227194548

zentauroepp46368438 graf2765 sevilla 27 12 2018 el secretario de organizaci n181227194548 / Julio Munoz

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Crides a tornar a l’ordre de la nova presidenta del Parlament andalús; diputats queixant-se per quedar fora de la Maula de la cambra; alguns protestant al no poder prometre el càrrec sobre la Constitució i defensant l’Estatut autonòmic; d’altres, limitant-se a jurar el seu càrrec "per Espanya"... La sessió de constitució del Parlament andalús per a l’inici de la 11a legislatura, la de l’alternança després de quatre dècades del PSOE, va deixar mostres de com de conflictius seran els pròxims quatre anys, amb el PP i Ciutadans com a socis d’un mateix Executiu i lluitant per un mateix espai polític i electoral davant un bloc d’esquerres amb poca capacitat de maniobra. Per si fos poc, l’altre actor en lliça, Vox, va mostrar clar i net que aspira a ser fonamental per al dia a dia. De moment, i després de donar el seu vot a Cs per permetre-li aconseguir la presidència del Parlament, ara reclama negociar l’acord programàtic per recolzar la investidura de Juan Manuel Moreno.

La jornada va complir el guió que el dia abans havia escrit l’aliança de dretes i ultradreta, "el pacte de la vergonya", segons la denominació dels socialistes. Tot i que molts van contenir la respiració fins al final davant d’alguna jugada sorpresa d’última hora, aquesta no es va produir. La diputada taronja Marta Bosquet va aconseguir la presidència de la Cambra gràcies als vots del PP i de Vox. ElPSOE, el PP i Cs es van repartir les vicepresidències, i les secretaries van quedar en mans del PSOE, del PP i Vox gràcies a una pirueta: en una votació secreta, els taronges van votar el candidat popular, i el PP, el de la formació d’ultradreta. Tot per salvaguardar la imatge que Cs no ha pactat amb el partit de Santiago Abascal i que això és cosa dels seus socis.

Però, tot i que reneguin entre les files taronja, Vox té clar que farà valer el seu recolzament. Aquest mateix dijous ha exigit el seu lloc en la mesa de negociació perquè les seves propostes siguin tingudes en compte en el pacte programàtic del PP i Ciutadans de cara a votar el líder popular com a president de la Junta d’Andalusia a mitjans de gener. Reconeixen que hi ha mesures que comparteixen plenament, com ara les de contingut econòmic o tributari i les de despolitització i racionalització de l’administració. Però, en el pla social, algunes els sorprenen, com ara les lleis d’igualtat, la protecció d’homosexuals i transsexuals o la petició de més recursos per atendre uns immigrants que volen fer fora. El model autonòmic, que no comparteixen però que saben que està blindat sense modificar la Constitució, tampoc és prioritari per a ells.  Per això, ja tenen un equip negociador per treballar, des d’aquest dijous i "sense línies vermelles", a fi d’encaixar les seves idees en el text de l’acord.

"Donarem suport a qui hàgim de recolzar, però després d’asseure’ns a parlar com ha fet el PP amb Cs", va dir el líder andalús de la formació d’ultradreta, Francisco Serrano. En la mateixa línia, el secretari general de Vox, Javier Ortega, va assegurar: "No ens sentim responsables ni obligats amb altres acords que hagin pogut pactar aquestes dues formacions polítiques". Va avançar, fins i tot, que els discutiran "punt per punt".

Respostes dispars

No obstant, la resposta dels seus futurs socis va ser dispar. En el PP van reconèixer no tenir problemes a discutir el pacte, perquè no s’ha firmat oficialment. "A partir d’avui continuarem dialogant amb altres forces polítiques i, especialment, amb les que integren el canvi", va dir Moreno, assegurant que a partir d’aquest diàleg "s’establiran decisions". Però a Cs mantenen que el text és intocable, tot i que una altra cosa és, segons va assenyalar Marín, que durant la legislatura es puguin anar modificant o ajustant coses.

La situació, en qualsevol cas, la va resumir a la perfecció Moreno, que al terme de la sessió va considerar que en la nova legislatura"s’haurà de treballar molt". Només asseure’s a la seva butaca de presidenta del Parlament, Bosquet ja va haver de fer una crida a l’ordre diverses vegades en un plenari en què els diputats simplement es limitaven a jurar o prometre el seu escó; demanera que, quan hi hagi discussions legislatives, el ple pot convertir-se en un infern.

Endavant Andalusia es queda fora

Notícies relacionades

La composició final de la Mesa deixa foraEndavant Andalusia, que va provocar el primer incident de la legislatura al reclamar el lloc que li correspon per reglament. Una jugada calcada a la de la passada legislatura, quan el PSOE no va voler cedir els seus llocs i el va arrabassar al PP per donar-lo a IU a fi que totes les forces fossin presents en l’òrgan de govern del Parlament. La solució final va venir dels tribunals i es va obligar a crear una vocalia, sense vot, per a IU i a restablir el seient del PP.

Aquest dijous, el dirigent d’Endavant Andalusia, Antonio Maíllo, va apel·lar que aquesta sentència no creava jurisprudència i va exigir que se li donés el seu lloc. De res va servir que el PSOE reclamés una reunió aquella mateixa tarda per crear aquesta vocalia 'ad hoc'. La seva presència a la Mesa dependrà d’un acord polític unànime.