La meitat de les autonomies arriben al 2019 sense pressupostos

La proximitat de les eleccions regionals complica les relacions entre partits

jcarbo36453802 lamban181112161321

jcarbo36453802 lamban181112161321 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

Gairebé la meitat de les comunitats autònomes, vuit de les 17, començarà l’any que ve sense pressupostos i en un bon nombre de casos perquè el panorama polític s’ha complicat davant de la proximitat de les eleccions autonòmiques de maig, que compliquen les relacions entre partits que han sigut socis. Els governs socialistesd’Extremadura, Castella-La Manxa i Aragó, i els del PP deLa Rioja i Castella i Lleóestan sense comptes i a les portes de la campanya electoral. Se’ls sumenCatalunya, Euskadi i Andalusia, que no tenen autonòmiques el 2019 i estan sense pressupostos per motius diferents.

La pròrroga dels comptes de 2018 no té per què ser definitiva; és possible que s’aprovi un pressupost en els primers mesos de l’any, però el calendari s’estreny perquè a finals de març es dissoldran els parlaments per la celebració dels comicis. Potser és el cas del govern de l’extremenyGuillermo Fernández Vara, que podria aconseguir un acord amb Podem al gener tot i que de moment les negociacions no avancen. El president socialista va tirar endavant els seus dos primers pressupostos de legislatura gràcies a l’abstenció del PP i el d’aquest any el va aprovar amb l’abstenció de Podem, acord que intenta repetir per a 2019.

El Govern castellanomanxecd’Emiliano García-Page, compartit amb Podem des de l’any passat, s’excusa que no pot presentar uns comptes sense que estiguin aprovades les de l’Estat, que fixen objectius d’estabilitat i les xifres del finançament autonòmic, perquè no serien “reals”. L’any passat, però, sense Pressupostos del Govern llavors deMariano Rajoy, els Pressupostos de Castella-La Manxa es van aprovar el 21 de desembre.

Aquest és també el mateix argument de l’Executiu deCastella i Lleó,governat pel PP. El seu president, Juan Vicente Herrera,s’acomiada del càrrec (no serà de nou candidat) sense deixar pressupostos al seu successor del PP, si Alfonso Fernández Mañueco aconsegueix governar després de les eleccions. Herrera ha pactat tota la legislatura amb Ciutadans, però aquesta vegada no s’ha iniciat ni la negociació.

Notícies relacionades

No ho té tampoc fàcil el de La RiojaJosé Ignacio Ceniceros,que va aprovar, tot i que tard, els tres pressupostos passats gràcies també a Ciutadans; aquesta vegada, la formació taronja s’ha tancat en banda acusant el PP de deslleialtat i Ceniceros no presentarà ni el projecte: vol evitar “que sigui un instrument per a cap partit, ni que formi part de la campanya”.

D’entre les comunitats que canvien l’any havent fet els deures, és a dir, les altres nou destaca el cas de Cantàbria: El Govern deMiguel Ángel Revilla ha aprovat els seus Pressupostos primer amb Podem, després amb Ciutadans i a continuació amb el suport d’un trànsfuga. Els de 2019 tiraran de nou endavant amb el suport de l’únic diputat de Cs.