ACTE POLÍTIC

L'ANC avisa el Govern que "si no compleix, l'única alternativa» serà la seva substitució

Paluzie demana a JxCat i ERC que "si han de negociar" amb l'Estat, ho facin "sense malgastar victòries"

L'entitat sobiranista fixa la via unilateral cap a la independència com "l'única possible"

jcarbo43362113 torra paluzie180919140313

jcarbo43362113 torra paluzie180919140313 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Reprimenda de l’ANC  al Govern català un dia després que el president, Quim Torra, hagi esgotat l’ultimàtum  per "fixar una única i nítida estratègia per a la implantació de la república", com urgia l’entitat sobiranista. Elisenda Paluzie sí que va complir aquest dissabte amb les seves advertències: va anunciar noves mobilitzacions als carrers contra l’Executiu i va elevar el to contra la seva manera de pilotar la Generalitat: "Si el Govern no compleix, l’única alternativa serà la seva substitució", va proclamar, ovacionada.

La presidenta de l’ANC es va comprometre davant els seus, congregats a l’Auditori del Fòrum de Barcelona, a "fiscalitzar" tots els passos del Govern i a assenyalar "incompliments" quant a un full de ruta cap a la independència inexistent. "No volem esperar set anys a una eventual sentència d’Estrasburg per alliberar els presos i que tornin els ‘exiliats’. Sabem que amb la independència seran lliures", va assegurar.

Paluzie va retreure a Torra que "no hagi provat" de materialitzar la secessió i va carregar amb tot contra JxCat i ERC per "no haver desobeït" davant de l’anhelada restitució de l’anterior equip: "Veiem que aquesta majoria [al Parlament] és inefectiva. Els problemes d’abans no s’han resolt, s’han agreujat. Hem de deixar d’enganyar-nos", va censurar.

La seva contundent intervenció es va centrar estrictament en els socis de Govern i, de fet, va celebrar noves aliances amb l’Esquerra Independentista, moviment en què participa la CUP. "Si heu de negociar, feu-ho amb moral de victòria. Hem guanyat moltes vegades. No malgasteu les victòries", va demanar als primers. "No acceptarem passos enrere. Demanar ara un referèndum acordat amb tres opcions ens torna al 2013. Ens debilita, no serveix de res", va alertar, per burxar després en la via unilateral "com a únic escenari possible". Cap membre del Govern va acudir a la cita per sentir els seus reclams; hi van figurar segones línies dels partits que el conformen: Albert Batet (JxCat), Isaac Peraire (ERC) i Toni Morral (Crida Nacional per la República).

Dubtes sobre una estratègia unitària

Va assegurar que mantenen converses per teixir una estratègia unitària, però va dubtar que arribin a bon port. "Les posicions són distants perquè l’1-O no significa per a tothom el mateix i tampoc hi ha acord sobre què fer a partir d’ara, ni sobre quan ni sobre com fer la independència", va admetre, amb aires de frustració. "No ens aixecarem de la taula de moment, però provarem de fer una pressió més efectiva", va postil·lar, preocupada perquè, a parer seu, "la repressió desorienta i divideix" l’independentisme.

Sobre els CDR, Paluzie va mantenir que no se la veuria "criminalitzant-los ni demanant que es treguin la caputxa quan hi ha persones a qui se’ls ha aplicat la llei antiterrorista per si es prova un bloqueig de vies" i es va preguntar "què passa en el cos dels Mossos".

Noves campanyes

Notícies relacionades

Membres de l’entitat comentaven que mai havien protagonitzat una escenificació similar. Van aprofitar l’ocasió per celebrar un increment de socis de ple de dret, d’uns 40.300 a més de 46.500 en vuit mesos, a més d’uns 55.000 simpatitzants que no paguen quota.

L’ANC va utilitzar l’acte per patrocinar noves campanyes decidides a "impulsar el mandat de l’1-O": les seves "primàries" per a les municipals del 2019, la llista de consumidors i empreses "compromesos amb la república" i una iniciativa per "internacionalitzar" els judicis.