DECISIÓ

El Consell de Ministres rebutja la condemna a mort de Lluís Companys

El Govern de Pedro Sánchez aprova a Barcelona una declaració per restituir la dignitat de l'expresident republicà

L'Executiu central tramitarà com a proposició de llei la nul·litat de totes les sentències franquistes

consejo-bcn / periodico

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres una declaració per rebutjar la condemna a mort de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, assassinat el 1940 pelrègim franquista. [Segueixi aquí les últimes notícies sobre el Consell de Ministres de Barcelona].

En l’esmentada declaració, el Govern de Pedro Sánchez expressa el seu rebuig de la sentència contra l’expresident republicà i proclama el seu reconeixement i la restitució de la dignitat de Companys com a president de la Generalitat.

En un pas posterior, l’Executiu central instarà a l’anul·lació del procés judicial que va acabar amb el seu assassinat juntament amb l’anul·lació de totes les condemnes de tipus polític de tribunals franquistes. La via triada és a través d’una esmena a la llei de memòria històrica, mitjançant una proposició de llei al Congrés.

Això suposa que l’anul·lació definitiva podria tardar encara un temps a ser efectiva, ja que PP i Ciutadans podrien bloquejar la proposició de llei durant la tramitació parlamentària.

Una mesura anunciada

Fonts de la Generalitat han confirmat a l’ACN que el Govern centralels havia informat de la previsió de donar llum verda a aquesta mesura, que ERC i el PDECat havien reclamat en reiterades ocasions.

Notícies relacionades

L’Executiu de Sánchez ha adoptat aquesta decisió durant la reunió del Consell de Ministres que s’ha celebrat aquest matí a la Llotja de Mar (Barcelona).

El mes de juliol passat, el Govern central ja va anunciar la seva intenció d’anul·lar les sentències franquistes i de crear una comissió de la veritat sobre la dictadura.