consell de ministres del 21-D

El Govern canviarà el nom de l'aeroport del Prat pel de Josep Tarradellas

La Generalitat lamenta que la decisió s'hagi pres "unilateralment i sense consens"

consejo-2-bcn / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’aeroport de Barcelona-el Prat tindrà ben aviat un nom molt més llarg: aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat. La mesura pretén ser una picada d’ullet cap a Catalunya, amb el Govern enaltint el "missatge de concòrdia" que traslladava, però no va ser ben rebuda per la Generalitat, que va insistir que com es digués la infraestructura era, en el fons, allò de menys. L’important, van assenyalar fonts del Govern, és la seva "gestió", que continuarà sent de titularitat estatal.

“És un missatge de concòrdia, entesa i diàleg, reconeixent la figura del president Tarradellas”, va dir la portaveu de l’Executiu,Isabel Celaá, enaltint la figura de l’homenatjat en una iniciativa que segueix la línia del canvi de nom a l’aeroport de Madrid, que ara es diuAdolfo Suárez Madrid-Barajas.  

Tarradellas va ser president de la Generalitat a l’exili entre el 1954 i el 1977, i la seva tornada a Catalunya, va recordar el Govern, “va ser clau tant per a la recuperació de l’autogoverncom per a la reconstrucció de la democràcia a Espanya”.

L’Executiu vol recuperar aquest esperit. "La rellevància històrica de Tarradellas i el seu reconeixement per la societat espanyola és inqüestionable –va explicar la Moncloa–. El seu paper en la Transició i en la recuperació de l’autogovern català va ser transcendental, i va contribuir de forma essencial mitjançant el clima dediàleg i concòrdiaque sempre va propugnar. Durant els seus anys com a president de Catalunya a l’exili, es va esforçar al màxim per preservar la institució de la Generalitat de qualsevol influència partidista i per prestigiar-la com a institució representativa de la totalitat dels catalans”, va assenyalar. El seu compromís amb un catalanisme integrador i constructiu li van fer guanyar-se l’estima i la consideració del poble català i espanyol, així com el respecte del conjunt de les forces polítiques dins i fora de Catalunya. “La seva altura moral i el seu sentit d’Estat són avui un exemple per a tots els demòcrates. Per això, la seva memòria mereix ser honrada i reconeguda com a part del patrimoni comú”, va afegir.

La titularitat de la infraestructura

La Generalitat no va entrar a rebatre les bondats del president. Al seu lloc, es va lamentar de no haver sigut tingut en compte en la decisió i va posar l’èmfasi que era, va dir la portaveu,Elsa Artadi, una mesura purament “estètica”, sense efecte sobre el problema de fons: la titularitat de l’aeroport i la seva presumpta incapacitat per competir en igualtat de condicions amb el de Madrid.

"No hi ha cap acord ni consens sobre el canvi de nom –van explicar fonts del Govern–. Estàvem informats i els vam dir que no ho fessin unilateralment, perquè els assumptes de nomenclatura són molt sensibles i requereixen consensos. No havien informat els alcaldes de Barcelona i el Prat fins aquest matí. Però ells han seguit endavant. No tenim cap problema amb el nom de l’aeroport del Prat, perquè el Prat ens representa com a país. L’aeroport téla millor marcaque podia tenir, que és Barcelona. El problema el tenim amb la gestió".  

Notícies relacionades

Hi va haver una estranya coincidència d’Albert Riveraamb aquests arguments. "Amb la situació que tenim, posar-se a canviar noms d’aeroports... No és el moment, ni el lloc, ni la prioritat en aquest moment", va dir el líder de Cs.

Els ajuntaments del Prat i Barcelona, informa Toni Sust, van acollir el canvi de nom amb sorpresa, perquè no sabien res de la iniciativa fins aquest divendres, però van evitar entrar en polèmiques. L’important, per als dos consistoris, és que les paraules de Barcelona i el Prat continuessin formant part del nom oficial.