EL DILEMA CATALÀ

Malestar en sectors dels comuns pel recolzament a la moció contra la Constitució

El corrent federalista de la confluència es desmarca de la posició del grup parlamentari

Coscubiela acusa els dirigents de la coalició de ser "subalterns" dels independentistes

zentauroepp45595373 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la181219121008

zentauroepp45595373 barcelona 24 10 2018 sesion de control en el parlament en la181219121008 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El recolzament de Catalunya En Comú-Podem al Parlament a la moció de la CUP que declarava "antidemocràtica" la Constitució de 1978 ha tornat a crear malestar en els sectors més moderats dels comuns. Algunes veus han expressat aquest dimecres la seva disconformitat amb la posició del grup parlamentari i han defensat que, malgrat els seus defectes, la Carta Magna va ser clau per a la conquesta de drets i llibertats.

Un dels més crítics ha sigut l’exdiputat d’ICV i dels comuns Joan Coscubiela, que ha acusat el grup parlamentari de Catalunya En Comú-Podem de "subalternitat total" per avalar el text de la CUP en companyia de JxCat i ERC. "Declarar antidemocràtica i antisocial la Constitució espanyola és ignorar que ha sigut un factor clau en el desenvolupament de drets i llibertats. Les raons de la resolució situen com a antidemocràtics tots els estats europeus", ha argumentat l’exdirigent d’Iniciativa a Twitter.

En un article en el seu blog, Coscubiela ha sigut encara més crític amb la confluència dels comuns, als quals acusa d’haver "trencat" amb el projecte polític de l’esquerra alternativa. "¿Han llegit alguna vegada la Constitució els que han presentat la resolució i els que l’han votat? Molt em temo que no", ha lamentat l’exdiputat abans de retreure el "tuf autoritari" que segons el seu parer desprèn el text.

Per Coscubiela, la resolució "està plena de despropòsits, però potser el més gran de tots sigui la subalternitat amb què les forces que l’han votat s’han sotmès al’hegemonia ideològica de quatre diputats [els de la CUP] i al grau de cinisme i doble moral que alguns han demostrat".

"Aquesta resolució és una ruptura en tota regla amb un projecte polític del qual he format part durant més de 45 anys. I em fa mal el grau de desconcert que expressa [...] Un projecte enterrat per una allau de tacticisme constant i per una estratègia política suïcida que pretén defensar l’espai del municipalisme –que és l’eufemisme per parlar de Barcelona– renunciant a tenir un projecte polític per a Catalunya", ha conclòs l’exdiputat dels comuns.

Notícies relacionades

El diputat d’En Comú Podem al Congrés Raimundo Viejo s’ha sumat a les crítiques assegurant que "és fals i una barbaritat" dir que la Constitució és antidemocràtica. "Que fos una democràcia insuficient i a superar, no nega que reuneixi els elements bàsics d’un règim polític democràtic. No discernir això deixa en evidència una preocupant carència intel·lectual, s’ha queixat a Twitter.

La plataforma Comuns Federalistes, corrent intern dels comuns de la que forma part Coscubiela i que és molt crítica amb l’independentisme, ha "lamentat" la posició del grup parlamentari de recolzar la moció i ha qualificat d’"error" que es qualifiqui d’antidemocràtica la Constitució.