PLE

El Parlament declara "antidemocràtica i antisocial" la Constitució

La CUP tira endavant la moció amb el recolzament de JxCat, ERC i els comuns

zentauroepp46137218 grafcat833  barcelona  04 12 2018   el diputado de la cup vi181219010601

zentauroepp46137218 grafcat833 barcelona 04 12 2018 el diputado de la cup vi181219010601 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’hemicicle català ha proclamat aquest dimarts que la Constitució té un caràcter "antidemocràtic i antisocial", un text impulsat per la CUP que ha aconseguit el recolzament de JxCatERC i elscomuns, davant de la negativa de Cs, elPSC i elPPC.

La moció ho justifica referint-se concretament a la designació "hereditària" del cap de l’Estat –i que aquest últim "va ser proclamat rei d’Espanya per les Corts franquistes"–, al "no reconeixement del dret a l’autodeterminació", a la missió de les Forces Armades de "defensar la integritat territorial i l’ordenament constitucional", al manteniment dels "privilegis" de l’Església, a la "priorització del pagament d’interessos del deute a la garantia de drets socioeconòmics de la ciutadania" i a la impossibilitat d’"altres formes d’organització socioeconòmica que no sigui el capitalisme".

Així mateix, assenyala que la Constitució, la Llei d’Amnistia i els denominats Pactes de la Moncloa van constituir "els acords i normes que configuren la denominada Transició, sense que fossin garantia dels drets democràtics, socials i nacionals" del poble de Catalunya. També manifesta el recolzament als presos sobiranistes, als dirigents independentistes a l’estranger i a les mobilitzacions previstes divendres contra el Consell de Ministres a Barcelona, malgrat que en aquest punt els comuns es van abstenir.

El text inicial incloïa diverses exigències al Govern sobre polítiques "de caràcter democràtic, sobirà i social", com establir un salari mínim de 1.200 euros en els contractes de la Generalitat i garantir l’ensenyament gratuït, però aquest punt ha sigut rebutjat pels vots en contra de JxCat i ERC.

En l’últim punt aprovat, el Parlament expressa "tot el recolzament als presos polítics, a les persones exiliades i a tots els milers de persones represaliades per part de l’aparell de l’Estat espanyol, per haver defensat el dret a l’autodeterminació".

Notícies relacionades

Els grups de la CUP i el PSC han mantingut un encreuament d’acusacions i desqualificacions en el transcurs del debat de la moció, després que el diputat socialista Ferran Pedret hagi acusat la CUP d’enviar "comandos" a realitzar pintades en algunes seus del seu partit. Aquesta afirmació ha sigut resposta pel diputat de la CUP Vidal Aragonès, que ha assegurat que "els únics comandos dels quals tinc constància són els que el seu partit organitzava amb el GAL, que mataven persones, i pels quals van ser condemnats dos dirigents del PSOEJosé Barrionuevo i Rafael Vera".

Aragonès va defensar que tenir sobirania és que la població catalana pugui decidir en quin tipus de societat vol viure i "rebutjar el règim del 78", i va expressar el seu recolzament a les mobilitzacions previstes per a divendres contra el Consell de Ministres.