PLE

El Parlament rebutja la "instrumentalització" dels Mossos en vigílies del 21-D

Tots els grups excepte la CUP defensen la "professionalitat" del cos policial autonòmic

zentauroepp45412412 graf3618  barcelona  10 10 2018   el conseller de interior  181010143303

zentauroepp45412412 graf3618 barcelona 10 10 2018 el conseller de interior 181010143303 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’hemicicle  català ha rebutjat aquest dimarts "qualsevol intent d’instrumentalitzar" els Mossos i ha proclamat el seu recolzament a la "professionalitat" del cos de la policia autonòmic a quatre dies d’una jornada en què tornaran a ser protagonistes, el 21 de desembre, amb motiu del còctel de mobilitzacions que prepara el sobiranisme per protestar contra la celebració del Consell de Ministres a Barcelona. Els diputats han votat dos textos, un del PSC-Units per Avançar i un altre dels comuns, que també exigeixen millores en les condicions laborals dels agents i dels bombers.

Tots els grups excepte la CUP han defensat, "al marge de tota controvèrsia ideològica i política", la seva "tasca en el control de l’ordre públic, garantint en tot moment l’exercici dels drets fonamentals de tota la ciutadania en un marc de pluralitat, convivència i absència de violència". Els anticapitalistes han demanat la votació separada en aquest punt per poder votar en contra i abstenir-se en la resta, on es reclama una millora de les seves condicions laborals. 

Aquesta moció critica la "congelació de plantilles" dels Mossos i elsBombers, i burxa en la recerca de "negociació" i "diàleg" amb els sindicats per "resoldre totalment o parcialment" les seves reivindicacions, entre les quals hi ha les millores salarials, i l’organització i horari de les plantilles. Així mateix, insta el Govern a proposar noves promocions, de "com a mínim" 750 nous mossos i 250 bombers, una mica al que ja es va comprometre durant la interpel·lació sobre la mateixa qüestió el conseller d’Interior, Miquel Buch.

"Pla de xoc"

Notícies relacionades

L’escrit impulsat pelPSC-Units per Avançar ha complementat la proclama inicial amb mesures més precises com l’elaboració d’un "pla de xoc" que s’acompanyi de "les partides econòmiques" necessàries per millorar la seva situació laboral. 

En el debat de les dues mocions cada grup ha volgut accentuar el seu perfil ideològic, i la discussió no s’ha escapat d’un encreuament d’acusacions entre independentistes i constitucionalistes. El diputat popular Santi Rodríguez ha assegurat que "si la competència dels Mossos està en risc és per culpa del conseller d’Interior i el president de la Generalitat". Més contundent ha sigut el diputat dels taronges, Jean Castel, que ha exigit el Govern que "deixi treballar el cos" i que els seus membres "no vulguin convertir-se en policies paralitzant les actuacions professionals" dels agents. Postconvergents i republicans van deixar en mans de l’aprovació dels pressupostos una "millora integral" de les condicions laborals dels Mossos i dels Bombers, i van carregar contra Cs, el PP i el PSOE per l’aplicació de l’article 155 a Catalunya.