Reforçar la seguretat de les dones

El Govern central estudia revisar la llibertat vigilada per evitar assassinats com el de Laura Luelmo

Sánchez reacciona davant de la convulsió de la societat i un PP que promociona la presó permanent revisable

Calvo anuncia que la reforma dels delictes sexuals contemplarà un agreujament de les penes

sanchezreinasofia

sanchezreinasofia / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Iolanda Mármol

Com a resposta a la commoció que ha causat en la societat que Bernando Montoya, tal com ell mateix ha confessatmatés Laura Luelmo poques setmanes després de sortir de la presó, el Govern va anunciar que està "reflexionat" sobre com "fer més efectives" les mesures de llibertat vigilada que ja contempla el Codi Penal, per evitar casos com l’assassinat de la jove professora a El Campillo (Huelva).

I és que el tràgic succés ha sigut aprofitat pel PP per promocionar una de les seves mesures estrella en matèria punitiva: la presó permanent revisable. De fet, el líder popular, Pablo Casado, en la seva picabaralla parlamentària setmanal amb el president va demanar aquest dimecres a Pedro Sánchez que no derogui aquest càstig, perquè és la "millor fórmula per evitar" la reincidència i fer que "els assassins i violadors estiguin a la presó". 

Si bé, en la seva resposta, el cap de l’Executiu va recordar a Casado que la cadena perpètua revisable està "en vigor" i, malgrat això, "no ha evitat desgraciadament aquest cruel assassinat". Així mateix, va reiterar que el Govern no derogarà aquesta mesura punitiva fins a conèixer la posició del Tribunal Constitucional.

Els canvis en el PSOE

El PSOE va ser precisament un dels partits que va recórrer la mesura el 2015 davant del TC i en l’oposició va defensar la necessitat que sigui derogada. Si bé, a l’arribar al poder va aclarir que esperaria que els jutges es pronunciessin. "És el més raonable", va argumentar de nou aquest dimecres la vicepresidenta, Carmen Calvo, que va acusar Casado de "confondre" la societat sobre una mesura que ja existeix i d’"utilitzar el dolor" que ha provocat l’assassinat de Luelmo.

Així mateix, als passadissos del Congrés, va argumentar que, davant de la "convulsió" de la societat, la resposta ha de ser l’obertura d’una "reflexió" sobre com reforçar l’aplicació del’article 106 del Codi Penal, que ja preveu la llibertat vigilada d’un reu amb aparells electrònics, les compareixences periòdiques davant el jutge i la prohibició d’aproximar-se a una víctima. Els controls destinaran, segons va precisar, aquells presos que han comès "delictes molt greus" i que les estadístiques indiquen que poden acabar "en reincidència", com els relacionats amb la llibertat sexual de les dones i els menors. 

Agreujament de les penes

"L’article 106 no acaba de desenvolupar el potencial que té perquè les mesures contemplades en el cas de Laura haguessin sigut útils", va assenyalar. Si bé, va admetre que l’Executiu no tindrà preparats els canvis "amb la rapidesa que de vegades els sentiments demanen". 

D’altra banda, la vicepresidenta va anunciar que la reforma dels delictes sexuals en el Codi Penal iniciada amb motiu de la sentència de‘La manada’contindrà una "definició clara" del que és violació i agressió i un "agreujament de les penes". 

Un debat que va i ve

Notícies relacionades

El debat sobre la presó permanent revisable sorgeix cada vegada que es produeix un assassinat que commociona la ciutadania. De fet, just quan es va resoldre el macabre crim del nen Gabriel, al març, el PP i Ciutadans, en la seva sempiterna lluita pelvot conservador, van rivalitzar per endurir la mesura punitiva. L’intent va ser estèril i la resta de grups van frenar el seu propòsit en un debat al Congrés aspre i visceral

Ciutadans ha donat diverses batzegades entorn d’aquest tema i en els últims mesos defensa que es compleixin "de manera efectiva" les penes i que es revisin els permisos penitenciaris i el tercer grau, perquè opina que la cadena perpètua revisable, "per si sola, no soluciona el problema".