INVESTIGACIÓ

Laura Luelmo va ser segrestada dos dies abans de la seva mort

L'autòpsia revela que la jove professora, desapareguda des del 12 de desembre, va morir entre el 14 i el 15 de desembre d'un fort cop al cap

El detingut, Bernardo Montoya, va sortir de la presó a l'octubre després de complir penes per l'assassinat a una àvia i dos robatoris amb violència

cz7lbzdg2s6vpmric0uul71100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

No va sortir a córrer. Laura Luelmo, la professora de 26 anys trobada morta aquest dilluns a El Campillo (Huelva) portava pantalons texans quan el seu assassí la va abordar dimecres passat a prop de casa seva. La Guàrdia Civil va trobar part de la seva roba a 200 metres d’on poc després van localitzar el cadàver de la dona, seminua, lligada de mans i amb cops i ferides al cap i al coll, en un camí rural cobert d’estepes a La Mimbrera, a uns quatre quilòmetres del poble on la noia de Zamora acabava d’instal·lar-se per feina. Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) i de la Guàrdia Civil de Huelva treballen amb dues hipòtesis: la Laura va ser lligada de mans i segrestada a casa seva o va sortir a passejar, però no va arribar lluny, ja que el seu assassí sembla que la va atacar molt a prop d’allà. 

L’autòpsia ha revelat que la Laura va morir com a conseqüència d’un fort cop al front, possiblement clavat amb una pedra, entre el 14 i el 15 de desembre. La hipòtesi principal és que el seu assassí la va retenir durant dos o tres dies, tot i que no descarten que la deixés agonitzant al barranc on va ser trobada. Els investigadors analitzen ara el seu cos, que també presenta marques que apunten que la noia es va defensar, a la recerca de més evidències que confirmin la identitat de l’autor del crim, com restes de l’ADN. També analitzen els objectes recollits a prop del cadàver, entre els quals van trobar els pantalons, i un cordó amb què l’agressor li va lligar les mans. 

La Guàrdia Civil va detenir aquest dimarts un veí de la Laura com a presumpte autor de la mort, que ha sigut traslladat a la Comandància de Huelva. Es tracta de Bernardo Montoya Navarro, un home de 50 anys que va sortir de la presó l’octubre passat, on va complir condemna després de ser condemnat per l’assassinat d’una àvia de 81 anys a Cortegana (Huelva) el 1995. Montoya va passar 17 anys i nou mesos a la presó, va sortir el març del 2015, però amb prou feines al cap de tres mesos va ser detingut després de cometre dos robatoris amb violència, pels quals va tornar a la presó fins al mes d’octubre passat. Després de ser lliure, es va instal·lar en una casa del carrer Córdoba a El Campillo, propietat del seu pare, ubicada davant de la de la Laura.

"Va sortir pitant", segons un testimoni

Un testimoni va ubicar per error el seu germà bessó Luciano en les proximitats del lloc on va ser trobat el cos de la Laura el dia de la seva desaparició. En realitat, el Luciano, que també va ser condemnat per assassinat i és conegut a El Campillo per intentar agredir sexualment una noia de 27 anys el 2008, estava a la presó quan es va perdre el rastre de la Laura. Sembla que va ser el germà, Bernardo, qui, segons les indagacions dels investigadors, “va sortir pitant” de la zona. Tot i que la Laura amb prou feines feia nou dies que era al poble, havia comentat al seu nòvio que se sentia observada per un veí seu. Era el Bernardo.

Els antecedents dels dos germans van fer que es convertissin en persones d’interès per als investigadors des del primer moment de la desaparició de la Laura. També els veïns apuntaven en aquesta direcció, i van assenyalar, a més, que no havien vist el vehicle Alfa Romeo en què acostumava a moure’s el Bernardo des que Luelmo va desaparèixer. L’home havia marxat, tot i que la Guàrdia Civil tenia localitzat el seu parador.

Agressió sexual

Notícies relacionades

L’autòpsia determinarà si la Laura va ser agredida sexualment. Els agents, que continuen buscant el mòbil de la noia a fi de trobar pistes sobre els seus últims moviments, sospiten, a més, que el crim es va produir en un altre lloc i el cos va ser traslladat després. L’últim senyal del telèfon de la noia la situava a la zona de Riotinto a les 8 del vespre del dia que va desaparèixer, un lloc allunyat d’on va ser trobat el cos i ple de pous i velles mines. 

Fonts penitenciàries van confirmar que el Bernardo, l’ara detingut, va anar a la presó de Huelva per tenir un vis-a-vis amb la seva nòvia el 14 de desembre passat, dos dies després que la Laura desaparegués i el mateix dia que presumptament va morir la noia, segons ha conclòs el forense. La Guàrdia Civil investiga si pot ser que aprofités el viatge per desfer-se d’alguna de les pertinences de la víctima o de qualsevol altre objecte que pogués incriminar-lo.