CATALUNYA

La compareixença de Sánchez al Senat abans del 21-D, en directe

El president del Govern compareix a la Cambra alta a petició del PP

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Govern, Pedro Sánchez, afronta una intensa setmana parlamentària, que comença aquest dimarts amb una compareixença al Senat per explicar la seva gestió, amb la crisi institucional catalana en un moment clau i la vista posada en el Consell de Ministres que se celebrarà divendres vinent a Barcelona.

La seva compareixença a la Cambra alta ve de lluny, ja que té el seu origen en una petició que el PP va tramitar a l’agost davant de la Diputació Permanent perquè Sánchez informés de la política migratòria de l’Executiu, a la qual després es va unir una altra de referida als "dubtes" suscitats per la tesi doctoral del president.

El Govern va comunicar al Senat que Sánchez estava disposat a una compareixença genèrica sobre les línies generals de la seva política, i va negociar amb el PP incloure-hi, a més, un apartat específic sobre immigració que donés resposta a les peticions del grup popular, amb majoria absoluta a la Cambra Alta. Però es va negar que el cap de l’Executiu donés explicacions sobre la seva tesi doctoral, cosa que va portar el PP a promoure una comissió d’investigació al Senat que s’ocuparà en exclusiva d’aquesta qüestió, la qual podria aparèixer, no obstant, en algun moment del debat que se celebra a partir de les 10.30 hores.

Sessió monogràfica

El PSOE destaca que fa deu anys que un cap de l’Executiu no compareix en una sessió monogràfica similar. Es dona per descomptat que abordarà la situació política, amb la crisi catalana en primer pla, davant de la qual el PP i Ciutadans demanen més contundència i que apliquil’article 155 de la Constitució i també la conjuntura econòmica, amb l’aprovació dels pressupostos generals encara en suspens.

Sánchez no disposarà de límit de temps per al seu discurs inicial i les seves rèpliques als grups, a qui podrà contestar junts o per separat; els portaveus tindran quinze minuts per respondre-li i cinc més en els torns de rèplica. Acabat aquest ple, a la tarda hi haurà sessió de control al Govern, convocada com un ple diferent, però ja sense la presència del president, que sí que anirà al Congrés l’endemà, a les nou del matí, per a la sessió de control de la Cambra baixa.

Dimecres, al Congrés

Allà atendrà el líder del PP, Pablo Casado, que li plantejarà si "estan garantits a Catalunya la seguretat i l’ordre públic", quatre dies abans del Consell de Ministres de Barcelona, que se celebrarà amb un ampli desplegament policial davant de les amenaces de boicot dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

Notícies relacionades

També l’interrogarà el portaveu del PNB, Aitor Esteban, en el seu cas sobre els "efectes econòmics negatius" que estan provocant els "anuncis genèrics i taxatius" del Govern sobre el sector de l’automòbil i l’energètic.

Formularà la tercera pregunta al president en el ple del Congrés la portaveu d’EH Bildu Marian Beitialarrangoitia, que pretén que li expliqui com l’Executiu "convencerà" els ciutadans bascos "que pretenen avançar en l’autogovern si ni tan sols compleixen ni respecten l’autogovern pactat fa 40 anys".

abertran46300547 madrid 18 12 2018  pol tica  pleno en el senado  pedro sanch181218105327

abertran46300547 madrid 18 12 2018 pol tica pleno en el senado pedro sanch181218105327 / JOSE LUIS ROCA