DAVANT DEL 21-D

La 'minicimera' entre governs aplana l'entrevista Sánchez-Torra

El Govern no descarta ara una minicimera ampliada amb consellers i ministres

El president demana als independentistes que dialoguin amb els no nacionalistes

fcasals45687969 madrid 30 10 2018  congreso de los diputados la vicepresiden181030122049

fcasals45687969 madrid 30 10 2018 congreso de los diputados la vicepresiden181030122049

4
Es llegeix en minuts
I. Mármol / F. Masreal / G. Robles

El tic-tac del compte enrere per alConsell de Ministres que se celebrarà aquest divendres a Barcelona sona cada vegada amb més força però ni amb aquest vertigen acaba de confirmar-se la reunió entre el president del Govern i el president de la Generalitat. Aquest dimarts, no obstant, es va fer un pas endavant en el desbloqueig d’aquesta cita, reclamada des de Madrid. L’Executiu obre ara la porta que, a més de la trobada entre els líders, hi hagi una segona reunió ampliada amb ministres i consellers, una espècie de ‘minicimera’ que els independentistes estan reclamant des de fa dies i fins al moment la Moncloa es negava a acceptar.

A aquesta segona tanda, que se celebraria després de la trobada entre Pedro Sánchez Quim Torra, s’hi incorporarien la vicepresidenta, Carmen Calvo i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet per part del Govern. En representació del Govern s’hi sumarien el vicepresident, Pere Aragonès, i la portaveu, Elsa Artadi.

Tot i que el Govern va descartar de ple dijous passat aquesta opció, Calvo va donar a entendre aquest dimarts que no seria un escull definitiu i que aquesta reunió ampliada podria aplanar l’enteniment. “S’ha d’obrir pas a la política”, va dir des del Senat quan li van preguntar si l’Executiu estava disposat a assumir el format reivindicat pels independentistes. No hi va afegir res més. No obstant, hores després des de la Generalitat s’assegurava que el contacte entre els dos executius és “permanent”, i que Artadi i Aragonès gestionen amb Calvo una cita que tindrà el format d’“una reunió bilateral”, amb relació a la ‘minicimera’.

El més probable, van afirmar les mateixes fonts, és que aquesta trobada es produeixidijous, i no divendres. “Quan s’acordi la reunió es fixarà l’ordre del dia”, van afegir.

Aquesta sensació d’optimisme, tot i que amb cauteles, va començar a calar després de la reunió entre Calvo, Aragonès i Artadi, dilluns, de la qual les dues parts van sortir satisfetes.

El Govern descriu la seva posició estratègica sobre la reunió en dues fases. Una primera, sobre el format, en què confien aconseguir si no una cimera entre els dos executius, com si es tractés de dos estats, sí una "minicimera" amb què poder vendre que no es tracta d’una reunió més, com la de Sánchez amb la presidenta de la Junta d’Andalusia quan el Consell de Ministres es va reunir a Sevilla l’octubre passat. Si se supera l’escull del format, el Govern entrarà en la negociació del contingut de l’entrevista, en la qual Torra vol parlar "de tot", és a dir, vol abordar la qüestió del dret d’autodeterminació de Catalunya i la situació dels presos independentistes.

Negociació entre cotilles

El cert és que les dues parts es mouen en una cotilla ja per si mateix molt estreta. D’una banda, Torra va solemnitzar la retirada del recolzament a Sánchez l’octubre amb un discurs davant de la presó de Lledoners i està enmig de l’actitud combativa de l’expresident Carles Puigdemont i la del seu predecessor, Artur Mas, que aquest dimarts va mostrar la seva “esperança” que es dugui a terme la reunió, en una entrevista a la Cadena Ser en la qual es va desmarcar clarament del dirigent a Waterloo.

De l’altra, el Govern vol mantenir la seva política de diàleg malgrat la pressió delsbarons del PSOE  que comencen a estar incòmodes amb aquest discurs per l’auge de Vox. En aquesta pressió, l’Executiu intenta arribar a divendres sense trepitjar durícies per salvar una reunió a la qual concedeix molt pes, no només pel que s’hi abordi, sinó perquè remarca la idea que la política d’apaivagament és l’única eficaç a Catalunya, tot i que es mogui amb una lentitud exasperant.

En aquest intent de protegir la negociació de la trobada de divendres, Sánchez va respondre aquest dimarts a la qüestió catalana en el Senat sense elevar el to i sense cedir a les pressions de les dretes, que li demanen que il·legalitzi els partits catalans i que apliqui el 155 directament. El PDECat li va exigir que acudeixi a la reunió amb propostes concretes en assumptes socials, econòmics, infraestructures i autodeterminació. ERC va insistir que la trobada ha de transcendir la foto. 

La "colla"

Sánchez va cridar les dues formacions a dialogar no ja amb el Govern sinó entre catalans.“Catalunya ha de parlar amb Catalunya”, va recomanar i els va demanar que no governin “per a una minoria”.

Notícies relacionades

En el fragor del debat parlamentari es va endinsar en aquesta idea i es va referir a les consultes com a accions dirigides només a la “colla” del secessionisme i no al conjunt de la societat catalana. El seu missatge va sublevar el portaveu postconvergent, Josep Lluís Cleríes, que l’hi va fer saber, i Sánchez va acabar per disculpar-se. Ningú vol a Madrid donar motius perquè la cita del 21-D naufragui. Hi ha massa en joc a hores d’ara.

En aquest context complex de pressions i cauteles, les dues parts donen per fet que els nervis es mantindran fins a última hora i que és possible que la cita (o cites) no es confirmin amb tots els detalls (com el lloc) fins al final.