Sánchez exhibirà múscul a Barcelona amb mesures "potents"

El Consell de Ministres validarà iniciatives laborals i inversions a Catalunya

El Govern confia a tenir tres mesos d'oxigen si es tramiten els Pressupostos

lainz46181844 prime minister of spain pedro sanchez delivers a speech  dur181208173324

lainz46181844 prime minister of spain pedro sanchez delivers a speech dur181208173324 / PATRICIA DE MELO MOREIRA

3
Es llegeix en minuts
I. Mármol / J. Ruiz Sierra / G. Robles

Aferrat a la intenció (realista o il·lusòria) d’esprémer la legislatura fins al final, el Govern prepara a consciència el controvertit Consell de Ministres de Barcelona, cita a la qual concedeix una especial rellevància i en la qual vol exhibir múscul per traslladar que l’Executiu“està fort”fins i tot amb el vent en contra. En un clima hostil, amb l’independentisme fent una crida al boicot contra la presència de Pedro Sánchez a Catalunya i amb la por que el diàleg amb el sobiranisme passi factura al PSOE PSOEen les urnes, el president defensa que aquesta setmana és clau, que aconseguirà tornar a marcar agenda i demostrarà acció de govern.

“Serà un Consell de Ministres molt potent”, van assegurar aquest dilluns fonts del gabinet presidencial en una conversa amb periodistes durant la copa de Nadal de la Moncloa.   

La primera iniciativa d’aquest revulsiu per canviar un clima polític que, reconeixen en el Govern, està viciat en quinieles constants sobre l’avançament electoral, serà una mesura sociolaboral. No s’haurà d’esperar fins a divendres per conèixer-la, perquè l’anunciarà el mateix Sánchez des de la seva compareixença al Senat aquest dimarts. No hi ha més concrecions, tot i que a sobre la taula, pendents d’aprovació en aquest àmbit, hi ha tres grans iniciatives que podrien ser validades, informa Rosa M. Sánchez.

El president  anunciarà al Senat una iniciativa sociolaboral aquest dimarts

Una, la rebaixa de l’edat perquè els aturats de llarga durada puguin rebre ajuts. Està fixada en 55 anys i es baixaria a 52. L’altra, introduir un registre horari en les empreses perquè els treballadors tinguin l’obligació de fitxar i d’aquesta manera es posi fre a les hores extraordinàries no remunerades. I una altra, prorrogar els ajuts a aturats de llarga durada més enllà del 4 de gener del 2019, termini en què venç una prestació de 430 euros mensuals que és vital per a milers de famílies.

85 milions en carreteres catalanes

El Consell de Ministres també té previst validar mesures sobre comerç i d’altres d’específiques per a Catalunya, algunes de “simbòliques” i d’altres de tangibles. Segons fonts del Ministeri de Foment, el Govern aprovarà 85 milions d’euros destinats a obres de millora i conservació de carreteres a les quatre províncies catalanes.“Catalunya també és la meva responsabilitat”,va recordar Sánchez aquest dilluns als periodistes.

Preguntat per la seva opinió sobre les diferents sensibilitats dins de l’independentisme, el president va deixar clar que, segons el seu parer, existeix una profunda fractura que es fa evident en les decisions d’ERC i el PDECat.

El cap de l’Executiu  descarta solucions polítiques fins després del judici del procés 

Més enllà d’interpretacions, el cap de l’Executiu va donar per fet que hi haurà cita amb Quim Torra divendres. Els dos executius continuen treballant per tancar els detalls d’una trobada que el Govern considera substantiva. No perquè atorguin excessiu pes polític al president català, sinó perquè trasllada la idea que la via del diàleg és lenta, però és l’única eficaç i, a més, és una imatge per contraposar a la de les protestes.

Actitud oberta

De l’altre costat, el Govern català insisteix a mantenir una actitud oberta a la reunió de Torra amb Sánchez, informa Fidel Masreal. Des de l’Executiu català insisteixen que l’important és que es pugui parlar de tot. I remarquen que els consellers actuen coordinadament en les tasques de preparació de l’entrevista. Torra estarà a Barcelona divendres i ha buidat la seva agenda per facilitar la trobada. “Seria el mateix divendres”, diu el Govern.

Sánchez prefereix no explicar el que plantejarà a Torra i només revela que parlarà de mesures per millorar la vida dels catalans. ¿Li presentarà un pla per encarrilar la crisi a Catalunya? “No hi pot haver proposta per a Catalunya fins que no hi hagi sentència del judici del procés”, que s’espera per al juny.

Notícies relacionades

¿Li demanarà ajuda per tirar endavant el Pressupost? No hi ha resposta, però tot fa pensar que el tema serà sobre la taula.

El Govern continua mirant la posició d’ERC  i del PDECat en aquest assumpte amb recel, però la veritat és que en els últims dies la percepció des de Madrid és més favorable. “Parlar... parlem una mica, i tenim més intuïció que pugui sortir [el Pressupost], però no ens confirmen el seu vot”, expliquen fonts governamentals. A la Moncloa afirmen que si els independentistes no presenten esmenes a la totalitat el Govern tindrà tres mesos d’oxigen. Aquests són els comptes que fan: Sánchez porta el Pressupost al Congrés a finals de gener. Si se supera el debat de totalitat (gràcies a la picada d’ullet independentista), tindria treva fins a l’abril. En aquesta data ja queda descartat l’avançament de les generals per al maig.