ELS COMPTES GENERALS

El PDECat afirma que amb una proposta "raonable" sobre el referèndum negociarien els Pressupostos

ERC assegura que res ha canviat i acusa el Govern de fer xantatge amb Vox

Els postconvergents no presentaran esmena a la totalitat i els republicans s'ho pensen.

ferran-bel / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Rosa M. Sánchez

Reaccions a l’anunci per sorpresa de Pedro Sánchez, que va confirmar aquest dimarts a la nit que presentarà els Pressupostos al gener davant d’un Congrés on no té amarrats els suports. El PDECat considera que si el president fa una "proposta raonable" per donar "una solució política a Catalunya" la seva formació negociarà els comptes, però demana que vagi acompanyada d’una resposta a la demanda independentista de celebrar "un referèndum pactat" a la comunitat autònoma. Hi ha interpretacions obertes sobre aquesta resposta, expressada pel diputat postconvergent Ferran Bel. Pel que fa a la posició d’ERC, hi ha menys dubtes. Els republicans diuen que no accepten el "xantatge del Govern".

Bel no ha tancat la porta a un possible recolzament als Pressupostos de l’any que ve i ha eludit vincular l’esmentada negociació als polítics presos pel procés independentista a Catalunya. Ara bé, ha deixat clar que la proposta de Sánchez ha de transcendir l’ofert fins ara: que els catalans votin un nou Estatut. Aquest plantejament és insuficient per als postconvergents, que diuen que segueixen en "el mateix no rotund".

"La nostra proposta és poder decidir mitjançant un referèndum acordat el futur polític de Catalunya", ha dit Bel abans de participar en un esmorzar informatiu amb la ministra d’Economia, Nadia Calviño, organitzat per Europa Press. "És el mateix que fa dos mesos. I si hi hagués una proposta, tot i que no estigui tancada, podríem negociar els Pressupostos. Però si no hi ha proposta o aquesta es limita a parlar d’un nou estatut, no", ha acordat el diputat del PDECat.

No prendre Vox com a excusa

Altres fonts pròximes a la direcció parlamentària del PDECat són més directes. Han explicat a aquest diari que les possibilitats de donar suport als Pressupostos són escasses, gairebé nul·les, i que l’auge de Vox no pot ser una excusa per pressionar-los.

“Els Pressupostos són una línia vermella que no és fàcil traspassar. És gairebé inassumible”,asseguren.  Segons el seu parer, Pedro Sánchez pot continuar governant amb una pròrroga del projecte de Mariano Rajoy i canvis parcials que el PDECat sí que recolzaria via reials decrets. “No aprovar els Pressupostos no implica convocatòria electoral tret que en realitat vulguin convocar i jugar-se-la que l’extrema dreta entri al Congrés. Nosaltres els hem ajudat en el dia a dia i ho podem continuar fent, però els Pressupostos són un símbol”, assenyalen aquestes fonts. 

 ERC ha descartat també aquest dimecres donar suport als Pressupostos perquè, al·leguen, no estan disposats a cedir al “xantatge” de Sánchez.

“Som on érem” ha assenyalat el portaveu Joan Tardà en declaracions a aquest diari, i ha explicat que dimecres vinent, en el debat monogràfic sobre Catalunya al Congrés, detallaran personalment al president la seva posició.

El també representant republicà Gabriel Rufián ha descartat un canvi de posició. “No ha canviat res”, ha assegurat.

Més enllà d’allò declaratiu, la lupa s’haurà de posar en allò concret. El PDECat ha descartat presentar una esmena a la totalitat als Pressupostos de Sánchez. ERC encara no ho ha decidit. I d’aquestes posicions, més que de la retòrica, pot dependre el futur del projecte.

Montero i Calviño

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero,  ha insistit aquest dimecres que seria "contradictori" que Catalunya no recolzés uns Pressupostos que aporten més de 2.000 milions addicionals a la Generalitat. "Sembla contradictori que una comunitat autònoma demani més recursos i no obstant el vehicle que els condueix no compti amb el seu recolzament", ha defensat la ministra en el mateix esmorzar informatiu en què havia participat Ferran Bel. Montero ha instat a una "reflexió profunda per part dels partits catalans perquè es posicionin a favor dels Pressupostos"

En aquesta mateixa trobada, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha reconegut que la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 serà complicada, però ha afegit que l’Executiu està decidit a parlar i "no llançarà la tovallola abans de començar". "Difícil no és impossible", ha sentenciat.