CONSELL DE MINISTRES

ANC i Òmnium garanteixen el "pacifisme" en les seves mobilitzacions del 21-D

Demanen al Govern de Pedro Sánchez que eviti la violència

lainz44462056 graf7907  barcelona  27 07 2018   la presidenta de la anc  e180911193045

lainz44462056 graf7907 barcelona 27 07 2018 la presidenta de la anc e180911193045 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, han garantit aquest dilluns que les seves mobilitzacions de divendres seran "absolutament pacífiques" i han dit que "l’única violència" viscuda a Catalunya han sigut la de l’extrema dreta i les càrregues policials del’1-O.

Amb motiu del Consell de Ministres que se celebrarà aquest 21 de desembre a Barcelona, considerat una "provocació" per les dues entitats, l’ANC  ha cridat a col·lapsar la ciutat amb una marxa lenta de vehicles, mentre que Òmnium organitzarà un "consell popular de ministres" per contraprogramar la reunió de l’Executiu.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Paluzie i Mauri han recordat que les organitzacions que representen mai han apel·lat a la violència i que sempre s’han expressat "de forma pacífica als carrers".  Així mateix, han reclamat el Govern de Pedro Sánchez que garanteixi que actuarà de la mateixa manera.

Acció de protesta 

Mauri ha definit l’acció de protesta que convoca Òmnium com una manera de mostrar rebuig del Govern "de forma pacífica, contundent i determinada", ja que davant de l’actual situació –amb presos, dirigents independentistes fugits per evitar l’acció de la justícia i el rebuig de l’autodeterminació– "el mínim que es pot fer és sortir al carrer".

"El que no podem fer és criminalitzar qualsevol forma de protesta que s’emmarqui en l’àmbit de la no-violència", ha assenyalat, i ha reclamat "no comprar el relat de violència" que segons el seu parer traslladen partits polítics d’àmbit estatal i el mateix Govern central.

Per la seva banda, Paluzie ha assegurat que el 21-D "no serà un dia normal", ja que és "importantíssim que la ciutadania demostri que aquest Govern de l’Estat no és benvingut a Catalunya", per la qual cosa ha demanat fer notar el rebuig de la ciutadania amb "una mobilització contundent i pacífica".

Ha criticat que l’Executiu "vingui aquí com durant el franquisme" i que estigui instal·lat en "aquest imaginari del Consell de Ministres per les províncies, com si no hagués passat res".

Coordinació entre entitats 

Mauri i Paluzie han dit que tot i que cada entitat busca "un accent diferent", sempre es coordinen i recolzen de forma mútua.

Notícies relacionades

En relació amb els CDR, han assenyalat que és més complicat tractar-hi, ja que no tenen un portaveu clar i cada assemblea territorial té autonomia, però han defensat que "sempre han actuat des de la més estricta no-violència". "La gent no pot explicar obertament que forma part per la por de la repressió", ha apuntat Mauri. 

Així mateix, han afirmat que "si no hi ha diàleg és perquè el Govern no ho vol", ja que, segons han subratllat, l’independentisme sempre ha estat disposat a parlar d’un referèndum acordat.