EL MOMENT CRUCIAL CATALÀ

L'independentisme intenta exhibir unitat en els seus boicots al Consell de Ministres

L'ANC convoca una manifestació "unitària" divendres després de la reunió del Govern a Barcelona

JxCat i ERC s'uneixen a la protesta d'Òmnium i els cupaires centraran els seus esforços a la Llotja

jregue43440927 barcelona  21 05 2018 concentracion independentista de la an181214161935

jregue43440927 barcelona 21 05 2018 concentracion independentista de la an181214161935 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El còctel de mobilitzacions que prepara el sobiranisme per mostrar la seva repulsa a la celebració del Consell de Ministres de Pedro Sánchez dibuixa un mapa descentralitzat al llarg i ample de la ciutat de Barcelona. Cada actor reivindica el que li és propi, però l’ANCÒmnium Cultural, els Comitès de Defensa de la República (CDR) i organitzacions de l’òrbita de la CUP –com Arran o Endavant– han intensificat les seves trobades en els últims dies per lligar una acció que els reunís sota el mateix so.

Aquestes trobades han fructificat aquest diumenge en la convocatòria, per part de l’ANC, d’una manifestació "unitària" divendres a la tarda, a les 18.00 hores, que discorrerà entre els Jardinets de Gràcia i la plaça de Catalunya. Tots els actors assenyalen el 21 de desembre com el preludi d’una coordinació que busquen mantenir fins que acabin els judicis. La mateixa intenció que ja van oficialitzar els cupaires en un acte dimarts passat: una "mobilització permanent" fins que els independentistes processats s’aixequin del banc dels acusats.

No pretenen interferir-se. S’han plantejat els uns als altres les seves respectives actuacions abans de fer-les públiques. La coordinació existeix des de pocs dies després de donar-se a conèixer l’aterratge del Govern a la capital catalana. Tots ells comparteixen la seva voluntat de crear un "clima d’anormalitat" per boicotejar la reunió del Gabinet. No es molesten, conviuen.

El 'pressing' de les bases

Això sí, alguns es van afanyar més que altres a tancar els seus plans i a comunicar-los a la resta d’interlocutors. Els primers a encendre la metxa van ser els militants de l’organització juvenil vinculada als anticapitalistes, La Forja, que va fer una crida a lluir armilles grogues, com els francesos, i executar talls de vies. Grups de canals de comunicació instantània van començar llavors a bullir sota el lema "Gran aturada de país" i es van convertir en un actor de pressió a l’ANC, ja que diferents territorials van enviar cartes a la direcció en què es queixaven per la seva falta de propostes per a la cita.

La cúpula va respondre amb una picada d’ullet: un tuit en el qual no precisava cap convocatòria, però assegurava que no es tractaria ni d’un "cercle" ni d’un "llaç de llum", mobilitzacions de què es burlaven els internautes en aquests canals. L’ANC liderarà una marxa lenta i "massiva" de vehicles fins a la capital catalana i una concentració a les 9.00 hores en recolzament al ferit per una bala de goma durant l’1-O, Roger Español, que haurà de comparèixer a la Ciutat de la Justícia com a imputat per llançar presumptament una tanca als agents una estona abans del referèndum unilateral.

Òmnium Cultural aspira a personificar el consens i la transversalitat de la cita en la celebració d’un "consell de ministres popular" que uneixi diferents col·lectius de la societat civil a les 11 hores a l’estació de França, a pocs metres de la Llotja de Mar, en què participaran representants de l’ANC.

JxCat i ERC, al costat d’Òmnium

Des delGovern demanen evitar aldarulls, i tant JxCat com ERC s’uniran a la convocatòria de l’entitat presidida per Jordi Cuixart. Els cupaires, per la seva banda, hi enviaran una delegació, però sumaran amb els CDR als voltants de la Llotja "des de primera hora".

Aquests comitès preparen amb el màxim secretisme les seves actuacions a tot el territori, tot i que tenen clar que la seva pretensió és "bloquejar" Catalunya centrant-se en les principals vies terrestres i ferroviàries. Uns objectius que comparteixen amb un actor emergent, els GAAR (Grups Autònoms d’Accions RàpidesGAAR), que encara no s’han expressat més enllà de Telegram. A la "paràlisi" que busquen se li sumarà una vaga de Renfe i Adif, una altra de taxistes i les protestes dels Mossos.

Els manifestants independentistes s’acolliran a la vaga parcial convocada pel sindicat minoritari Intersindical-CSC de 12.30 a 14.30 hores, i a la crida de la plataforma Universitats per la República a "buidar les aules" dels centres d’estudis superiors de 10 a 14 hores.

El final de l’ultimàtum a Torra

Notícies relacionades

El sobiranisme busca amb tot això recuperar el pols del carrer el dia que comença l’hivern i, per tant, acaba una tardor que es pretenia "calenta", probablement més del que ho ha sigut. El mateix dia que l’Executiu de Quim Torra esgota l’ultimàtum de l’ANC: "O única i nítida estratègia per a la implantació de la república abans del 21 de desembre, o passos a un costat".

Una estratègia que el Govern no ha donat a conèixer, i per això l’entitat sobiranista ja ha convocat un acte per a dissabte 22 en què elevarà el to i anunciarà noves crides a omplir els carrers, aquesta vegada, no contra el Consell de Ministres, sinó contra el Consell Executiu.