LA CRUÏLLA CATALANA

El Govern es reunirà a la Llotja malgrat els dubtes policials

Artadi diu que els Mossos creien que la cèntrica ubicació «no era la més idònia»

El Govern obre ara la porta a una trobada entre Sánchez i Torra

Edifici de la Llotja de Mar, seu de la Cambra de Barcelona.

Edifici de la Llotja de Mar, seu de la Cambra de Barcelona. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des que va transcendir que el Govern havia triat la Llotja de Mar com a seu de la reunió que celebrarà el 21 de desembre a Barcelona van sorgir dubtes als cossos policials sobre la idoneïtat d’aquesta ubicació, en ple centre de la ciutat. Les nombroses protestes independentistes previstes per a aquell dia –dels CDR, ANC i Òmnium, entre d’altres– van fer que es posés sobre la taula la possibilitat de traslladar la trobada a un altre punt menys freqüentat, per exemple el Palauet Albéniz. Però, després de diverses reunions entre els diferents cossos policials, aquest dijous es va decidir finalment mantenir la Llotja com a lloc triat.

Abans d'escollir la seu definitiva, la Moncloa va estudiar fer-la en altres llocs, però es va decidir que l’edifici del passeig d’Isabel II era el més indicat per múltiples raons. Una vegada anunciat, un canvi d’ubicació d’última hora hauria provocat queel Govern donés imatge de debilitaten un moment en què les seves relacions amb l’independentisme passen pel pitjor moment des que els socialistes van arribar al poder.

Segons va confirmar aquest dijous la portaveu del Govern, Elsa Artadi, els Mossos d’Esquadra van desaconsellar que la reunió tingués lloc a l’emblemàtic edifici. Era una opinió compartida per la resta de cossos. La policia catalana afirmava, va explicar Artadi, que celebrar la trobada a la Llotja «tindria més afectacions en la mobilitat i en la normalitat del dia a dia», al ser tan a prop de vies de comunicació importants com la Ronda Litoral o Via Laietana, i més tenint en compte que és una jornada d’inici de vacances a les escoles. A més, els Mossos van apuntar que per «criteris tècnics i policials» no era «el lloc més idoni».

La portaveu del Govern va puntualitzar a Onda Cero que no hi havia raons «polítiques» darrere d’aquesta advertència. Ho va dir per desvincular-la de les crítiques que ella mateixa ha llançat en els últims dies contra el Govern per triar Barcelona per reunir-se el 21-D, aniversari de les últimes eleccions catalanes. Artadi va arribar a afirmar que aquesta trobada es veuria com “una provocació”.

"Actituds pacífiques"

Tot i que ahir va cridar els independentistes a mantenir “actituds pacífiques i cíviques”, la portaveu del Govern va insistir també que l’obligació de l’Executiu català és garantir “tots els drets, tant el de la reunió del Consell de Ministres com el dret a la protesta o a la vaga”. No obstant,va suavitzar el toquan va assegurar que no creu que el president Pedro Sánchez triés la data per celebrar un Consell de Ministres a Barcelona de mala fe, sinó perquè el Govern no ho va pensar.

Artadi també es va mostrar més conciliadora que en les últimes setmanes quan vaobrir la porta a la celebració d’una reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchezsi la trobada pot tenir contingut polític i no és merament “protocol·lària”. Fonts del Govern mantenien fa uns dies que no volien una trobada entre els dos presidents el mateix dia 21 perquè consideraven que quedava «descafeïnat».

Notícies relacionades

El que va remarcar ahir la portaveu de la Generalitat és que no han rebut «cap proposta del Govern espanyol» per fer aquesta reunió entre presidents. “Per tant,no podem respondre a una invitació que no existeix”,va afegir.

El Ministeri de l’Interior dissenya el dispositiu amb què reforçarà la seguretat per al pròxim dijous, davant de la intenció dels CDR i l’ANC de col·lapsar la ciutat. Previsiblement,es mobilitzaran més de 1.100 policies i guàrdies civils, que s’uniran als Mossos per garantir que la cita es desenvolupi amb normalitat.