Discrepa sobre la voluntat d'acabar amb les autonomies

Aznar, sobre Vox: "Vol reformes, però no està fora del sistema"

L'expresident creu que Catalunya és una comunitat fallida i considera "indispensable" una intervenció "a fons"

zentauroepp46035430 valencia 26 11 2018  pol tica  jos  mar a aznar  el expresid181126132557

zentauroepp46035430 valencia 26 11 2018 pol tica jos mar a aznar el expresid181126132557 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident del Govern José María Aznar ha afirmat que Vox és "un partit que vol fer reformes dins de l’ordre, però que no és un partit fora del sistema, com pot ser el cas de l’extrema esquerra de Podem. És un partit en el sistema, però que vol reformar el sistema", en una entrevista a 'El Mundo'.

"Una altra cosa diferent és que m’agradi més o menys el que diuen", ha afegit. I després, ha precisat: "Hi ha coses en l’ideari [de Vox] que no m’agraden, com la proposta de liquidar l’estat de les autonomies".

Durant la xerrada, Aznar ha expressat que creu que Catalunya és una comunitat fallida per culpa dels secessionistes i considera "indispensable" una intervenció "a fons de l’autonomia catalana, sense límit de temps i de totes les institucions".

"Kaleborrokització progressiva"

Aznar assenyala que a Catalunya es viu una "situació insurreccional" i adverteix que "com més temps passi, més alt serà el preu". Segons la seva opinió, el problema més gran que té Espanya és, en bona mesura, "el PSOE d’avui, el de Pedro Sánchez", que depèn de les forces independentistes que "conviden fins i tot a la kaleborrokització progressiva de Catalunya".

Notícies relacionades

"Seria molt desitjable sortir com més aviat millor d’aquesta situació", insisteix Aznar, per a qui el PSOE de Sánchez ha deixat de ser un partit constitucionalista. La intervenció de Catalunya a través del’article 155 de la Constitució ha de ser "total" i "indefinida" per preservar l’ordre constitucional i la "continuïtat històrica d’Espanya", i no merament per "convocar eleccions" com, segons la seva opinió, va ser l’objectiu de Mariano Rajoy a l’activar-lo, la qual cosa no va aconseguir "desmuntar un cop d’Estat". "L’aplicació es va fer tard i malament", afirma l’expresident, que considera que la "clau nacional" ha sigut fonamental en el resultat de les eleccions andaluses.

L’expresident ha rebutjat ser el pare intel·lectual de les tres formacions de dreta i centredreta: "No soc tan presumptuós per creure’m això. El món pot viure sense mi". De l’actual líder del PP, Pablo CasadoPablo Casado, ha assegurat que és la persona que pot tornar la fortalesa al partit, que "no és un líder polític superficial, té idees, conviccions, valors i principis, i segueix la regla d’un pensador nord-americà molt rellevant que diu: fuig una mica d’internet i llegeix". Per això, valora la renovació en la cúpula del PP com "un bon començament" i vaticina que la pròxima convenció del partit serà "determinant, històrica".