SEQÜELES DELS COMICIS ANDALUSOS

Vox s'estrenarà al Senat després de la sagnia de vots del PSOE i el PP

Ciutadans, amb dos senadors, tindrà per primera vegada representants andalusos a la Cambra alta, mentre que els ultradretans entraran amb un

sesioncontrolgobiernosenado

sesioncontrolgobiernosenado

1
Es llegeix en minuts
EFE

Ciutadans i Vox s’estrenaran aquesta legislatura al Senat amb dos membres i un, respectivament, en representació de la comunitat autònoma andalusa, en virtut dels resultats de les últimes eleccions regionals, que deixen el PSOE amb tres senadors dels cinc que tenia, mentre que el PP passa de tres a dos. El partit taronja no tenia cap senador designat pel Parlament andalús, mentre que la formació ultradretana debutarà a la Cambra alta amb el seu representant. 

D’acord amb l’establert a l’article 106 del’Estatut d’Andalusia, correspon al Parlament autonòmic "la designació dels senadors i senadores que corresponguin en representació de la comunitat autònoma" i que actualment són un total de nou.

Per la seva part, l’article 180 del Reglament del Parlament d’Andalusia assenyala que el ple designarà els senadors que representaran la comunitat autònoma, per això la Mesa de la Cambra, d’acord amb la Junta de Portaveus, fixarà el nombre de senadors que correspongui proporcionalment a cada grup.

D’acord amb els resultats electorals del passat 2 de desembre, al PSOE li corresponen tres senadors, al PP dos; a Ciutadans dos; a Endavant Andalusia un, i a Vox un. En l’anterior legislatura el PSOE va comptar amb cinc senadors en representació de la comunitat autònoma: Juan Cornejo, José Caballos; Francisco Menacho; Elena Víboras, i Fuensanta Lima (que va substituir Mar Moreno).

El PP va triarJavier Arenas, Rosario Soto i Juanma Moreno, a qui va substituir Toni Martín, que al seu torn li va cedir el lloc a Antonio Sanz. Per la seva part, Podem va designarMaribel Mora, mentre que Ciutadans i IULV-CA no van tenir representants en l’anterior legislatura.

Constitució del Parlament

Notícies relacionades

El Parlament d’Andalusia de la nova legislatura es constituirà el pròxim 27 de desembre i el president o presidenta que surti elegit serà l’encarregat, segons estableix el reglament, de fixar el termini "en què els representants dels diferents grups parlamentaris hauran de proposar les seves candidatures".

Una vegada finalitzat el termini, farà públiques les propostes presentades i convocarà el ple del Parlament per a la corresponent designació. En l’anterior legislatura, l’esmentat ple es va celebrar una mica més de tres mesos després de la celebració de les eleccions autonòmiques.